Η Yahoo επιβεβαίωσε πριν λίγη ώρα, ότι έχει ξεκινήσει έρευνα μαζί με τις αρμόδιες αρχές για την παράνομη πρόσβαση στα συστήματά της εταιρείας, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τη διαρροή στοιχείων 500 εκατομμυρίων λογαριασμών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Yahoo, το hacking -ένα από τα μεγαλύτερα όλων των εποχών- πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2014 και σ'αυτό «εμπλέκεται παράγοντας που είχε την υποστήριξη κυβέρνησης κράτους». Μέχρι στιγμής η έρευνα δεν έχει βρει κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι η κακόβουλη πρόσβαση συνεχίζει να υφίσταται στο δίκτυο της Yahoo.

 

Στα δεδομένα που υποκλάπησαν περιλαμβάνονται ονοματεπώνυμα, email διευθύνσεις, τηλεφωνικοί αριθμοί, ημερομηνίες γέννησης καθώς και κρυπτογραφημένοι κωδικοί, στοιχεία πιστωτικών καρτών και τραπεζικές πληροφορίες. Παραμένει άγνωστο πάντως αν αυτές οι εξελίξεις θα επηρεάσουν την εξαγορά της Yahoo από τη Verizon που βρίσκεται σε εξέλιξη μετά την ανακοίνωση του περασμένου Ιουλίου, με το τελικό ποσό να φτάνει τα 4,83 δισ. δολάρια.

 

Πάντως με σημερινές τους δηλώσεις, στελέχη της Verizon ανέφεραν ότι ενημερώθηκαν για την υπόθεση τις δύο τελευταίες ημέρες προσθέτοντας ότι «θα εξετάσουμε όλα τα δεδομένα όσο η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη υπό το πρίσμα των συμφερόντων της εταιρείας μας και μέχρι την ολοκλήρωση της υπόθεσης, δεν θα κάνουμε κάποιο νέο σχόλιο».

 

Σε κάθε περίπτωση, όσοι διατηρούν λογαριασμό στο Yahoo Mail ή άλλη υπηρεσία της Yahoo όπως το Flickr, θα πρέπει να προχωρήσουν σε αλλαγή κωδικού ενώ αν διατηρούν τον ίδιο κωδικό (password) και σε άλλες ιστοσελίδες, κρίνεται σωστό να προχωρήσουν και εκεί σε έκδοση νέου κωδικού. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι λογαριασμοί των μελών του Tumblr δεν επηρεάστηκαν από την επίθεση.

 

Link.png Site: Reuters