Όσοι χρήστες χρησιμοποιούν ακόμα Yahoo Groups θα πρέπει να διασφαλίσουν «σώζοντας» το περιεχόμενο τους το ταχύτερο δυνατόν.

Η πρωτοπόρος του Internet αποφάσισε να τερματίσει τη λειτουργία ενός από τα παλαιότερα χαρακτηριστικά του και να κλείσει την ιστοσελίδα Yahoo Groups ακολουθώντας μία διαδικασία δύο φάσεων. Οι χρήστες δεν θα έχουν την δυνατότητα να αναρτούν νέο περιεχόμενο από τις 28 Οκτωβρίου, ενώ το Yahoo θα αφαιρέσει μόνιμα όλο το υλικό που έχει αναρτηθεί στο παρελθόν στην ιστοσελίδα συζήτησης στις 14 Δεκεμβρίου.

Η εταιρεία αναφέρεται στην απόφαση της στην σελίδα Yahoo Help για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα.

Σύμφωνα με την Yahoo που ανήκει στην Verizon, «η ιστοσελίδα Yahoo Groups θα συνεχίσει να υπάρχει, όμως όλες οι δημόσιες ομάδες θα γίνουν ιδιωτικές ή θα υπόκεινται σε περιορισμούς. Για να γίνει κάποιος μέλος μίας ομάδας συζήτησης θα πρέπει να ζητήσει πρόσκληση ή να προσκληθεί από έναν διαχειριστή. Οι διαχειριστές επίσης θα εξακολουθούν να είναι σε θέση να διαχειρίζονται διάφορες ρυθμίσεις ομάδας, αν και η λειτουργικότητα θα είναι περιορισμένη σε κάποιες περιπτώσεις».

Η εταιρεία Yahoo, για όσους ενδιαφέρονται λέει πως όσοι χρήστες θέλουν να κατεβάσουν το περιεχόμενο τους, όπως φωτογραφίες και αρχεία, μπορούν να το κάνουν απευθείας από την ιστοσελίδα Yahoo Groups ή μπορούν να κατεβάσουν τα δεδομένα τους από το Privacy Dashboard. Τονίζει επίσης ότι «οι χρήστες του Yahoo Groups θα εξακολουθήσουν να έχουν δυνατότητα επικοινωνίας με τις ομάδες τους μέσω email ενώ θα μπορούν να προχωρούν σε αναζητήσεις ιδιωτικών ομάδων στην ιστοσελίδα. Επιπροσθέτως, οι διαχειριστές θα εξακολουθήσουν να έχουν περιορισμένη πρόσβαση στις ρυθμίσεις ομάδας και σε εργαλεία διαχείρισης». Αυτό σημαίνει με απλά λόγια ότι στην ουσία το Yahoo Groups θα συνεχίσει να λειτουργεί ως μία λίστα διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, και οι χρήστες θα μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους μόνο μέσω email.

Η Yahoo δεν εξήγησε τους λόγους που την οδήγησαν να λάβει την συγκεκριμένη απόφαση επίσημα, ωστόσο ήταν μάλλον αναμενόμενη. Η Yahoo λανσάρισε το Groups το 2001, ως ένα τύπο υβριδίου μεταξύ ενός forum και μίας λίστας email, και σύντομα απέκτησε δημοτικότητα ανάμεσα σε εξειδικευμένες κοινότητες (fan clubs κ.ά). Όμως αργότερα ήρθαν τα κοινωνικά δίκτυα. Έτσι, δεν υπήρχαν και πολλοί λόγοι για να χρησιμοποιεί κάποιος το Groups από την ώρα που ένα group στο Facebook, οι φίλοι στο Twitter ή το Discord μπορούν να κάνουν το ίδιο πράγμα και συχνά αποτελεσματικότερα. Όμως από την άλλη, είναι κάπως λυπηρό, αφού δεν παύει να διαγράφεται ένα κομμάτι της ιστορίας του Internet.

Engadget

  • Like 1