Οι δύο εταιρείες θέλουν να χρησιμοποιήσουν το οικοσύστημα Azure Quantum για το συντονισμό των διαστημικών σκαφών.

Οι εξελίξεις στους κβαντικούς υπολογιστές μοιάζουν κατά κάποιο τρόπο με το Space Race που γίνονταν παλαιότερα. Τεράστιες επενδύσεις από γιγάντιες εταιρίες σε μια φουτουριστική τεχνολογία που έχει σχεδιαστεί να πάει την ανθρωπότητα στο επόμενο επίπεδο.

NASA και Microsoft πηγαίνουν πλέον στο επόμενο επίπεδο σε μια συνεργασία που ελπίζουν ότι θα βοηθήσει την αμερικανική διαστημική υπηρεσία να συντονίσει ευκολότερα τα διαστημόπλοιά της, μια δύσκολη διαδικασία όπως κάθε άλλη διαστημική διαδικασία που συμβαίνει από τη Γη. Ο απώτερος στόχος; Μείωση του χρόνου που χρειάζεται για τη μετάδοση εντολών από ώρες σε μόλις λίγα λεπτά, χάρη στην κβαντική τεχνολογία.

Η Microsoft δήλωσε σε δημοσίευση blog:

Καθώς η NASA εκτοξεύει πιο συχνά περίπλοκες αποστολές στο διάστημα, η διαχείριση των επικοινωνιών με τον αυξανόμενο αριθμό διαστημικών σκαφών γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Το JPL εργαστήριο (Jet Propulsion Laboratory) της NASA έχει στραφεί στο Azure Quantum για να εξερευνήσει τρόπους για να επικοινωνεί πιο αποτελεσματικά με διαστημόπλοια που εξερευνούν το ηλιακό μας σύστημα και πέρα από αυτό.

Υπάρχουν ακόμη και κάποια πρώιμα σημάδια επιτυχίας. Κατά τη διάρκεια δοκιμών, η Microsoft κατέγραψε χρόνους εκτέλεσης του χρονοδιαγράμματος 16 λεπτών, πολύ κάτω από τις δύο ή περισσότερες ώρες που χρειάζονταν η NASA στο παρελθόν. Με μια ευρύτερη ανάπτυξη, η NASA θα είναι σε θέση να δημιουργήσει πολλά χρονοδιαγράμματα, επιτρέποντας στην υπηρεσία να γίνει πιο ευκίνητη.

Η Microsoft δεν έχει δημοσιοποιήσει άλλες λεπτομέρειες σχετικά με τη συνεργασία, αλλά είναι αρκετά πιθανό να μάθουμε περισσότερα καθώς αυτή ωριμάζει με το χρόνο και η κβαντική τεχνολογία τίθεται σε εφαρμογή σε μελλοντικά διαστημικά ταξίδια.

Η κβαντική τεχνολογία αποκλίνει από το υπάρχον δυαδικό σύστημα, όπου κυριαρχούν τα «0 και 1». Η τεχνολογία επιτρέπει την εισαγωγή επιπλέον εντολών ανάμεσά τους επιτρέποντάς στα σύμβολα 0 και 1 να λειτουργούν ταυτόχρονα και στις δύο καταστάσεις τους.

Το αποτέλεσμα είναι ο υπολογισμός να γίνεται πολύ πιο γρήγορα ενώ βρισκόμαστε μόλις στην αρχή της έρευνας των κβαντικών υπολογιστών. Αν μπορούσε να γίνει μία σύγκριση του πόσο μεγάλη είναι η διαφορά, θα έπρεπε να συγκρίνουμε τις επιδόσεις ενός υπολογιστή με 32KB RAM και ενός άλλου με 256GB RAM. Τόσο από την άποψη δυνατοτήτων όσο και υπολογιστικής ισχύος.

Η Microsoft, η IBM, η Amazon, οι ΗΠΑ, η Κίνα, πολλές startup εταιρείες και αρκετές άλλες χώρες ερευνούν το πεδίο των κβαντικών υπολογιστών, επιδιώκοντας να προηγηθούν σε αυτό το επόμενο επίπεδο τεχνολογίας.

  • Like 4
  • Thanks 1