Καθώς ο πόλεμος στην αγορά cloud αυξάνεται διαρκώς, η χρήση του Microsoft Azure φαίνεται πως ξεπέρασε εκείνη του AWS (Amazon Web Services) σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Flexera.

Στην έρευνα State of the Cloud για το έτος 2022 της Flexera συμμετείχαν 753 υπεύθυνοι αποφάσεων στον τομέα του cloud (π.χ. διευθυντικά στελέχη, υπεύθυνοι τμημάτων πληροφορικής κ.ά.) αλλά και χρήστες από όλον τον κόσμο, οι οποίοι απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την αγορά του δημόσιου και του ιδιωτικού cloud αλλά και την αγορά multi-cloud. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, περισσότερες επιχειρήσεις σήμερα αξιοποιούν το Microsoft Azure από το Amazon Web Services.

enterprise-public-cloud-adoption-rates-with-title.png

Ένας ακόμη τομέας που η υπηρεσία cloud computing της Microsoft ξεπέρασε εκείνη της Amazon είναι στον αριθμό των virtual machines (VMs) που «τρέχουν» οι επιχειρήσεις, με το 71% να τρέχει περισσότερες από 51 VMs στο Azure σε σύγκριση με το 69% στο AWS.

top-cloud-initiatives-for-2022-across-all-organizations.png

Παράλληλα, το 53% των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν το Microsoft Azure ξοδεύουν περισσότερα από $1,2 εκατομμύρια ετησίως σε σχέση με το 52% των επιχειρήσεων που αξιοποιούν το AWS. Το 52% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μάλιστα -όσες δηλαδή διαθέτουν 1000 ή λιγότερους εργαζομένους- έφτασε να ξοδεύει άνω των $1,2 εκατομμυρίων σε ετήσια βάση για υπηρεσίες cloud, όταν πέρυσι το ποσοστό αυτό έφτανε το 38%. Τα έξοδα γενικότερα των οργανισμών για υπηρεσίες cloud ξεπέρασαν τους προϋπολογισμούς τους κατά 13% κατά μέσο όρο και του χρόνου τα έξοδα αναμένεται να αυξηθούν κατά 29%.

year-over-year-smb-cloud-spend-with-title.png

Όσον αφορά το ιδιωτικό cloud, το Microsoft Azure Stack αύξησε το ποσοστό του ελαφρώς στην αγορά από έτος σε έτος και έφτασε το 37% παίρνοντας τη θέση του VMWare vSphere (31%) στη πρώτη θέση.