Πέρασαν 15 χρόνια από τότε που ο πρώην CEO της Microsoft, Steve Ballmer, αποκαλούσε το Linux «καρκίνο», φτάνοντας στις μέρες μας με την εταιρεία, υπό την ηγεσία τα τελευταία χρόνια του Satya Nadella, να δηλώνει απερίφραστα την αγάπη της για το ανοιχτό λογισμικό αλλά και το Linux.

Τα παραδείγματα είναι πολλά όπως η καταχώρηση 24 τεχνολογιών του .net ως open source λογισμικό, συμπεριλαμβανομένου και του Roslyn, αλλά και ένα πιο πρόσφατο και σίγουρα εντυπωσιακό, η εγγενής υποστήριξη του Bash shell και των Ubuntu Linux binaries στα Windows 10. Για τους δύσπιστους όμως, τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα το Github, η αλλιώς το «Facebook των προγραμματιστών» δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Συγκεκριμένα η Microsoft βρίσκεται στην κορυφή των εταιρειών με τις περισσότερες δημόσιες συνεισφορές κώδικα σε αρκετά από τα open source projects του GitHub. Συνολικά στη Microsoft αντιστοιχούν 16,419 συνεισφορές ενώ στη δεύτερη θέση ακολουθεί το Facebook με 15,682 και στην τρίτη θέση το Docker με 14,059.

 

yahootech.jpg

 

Το παραπάνω αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για τη Microsoft και ειδικότερα στην προσπάθεια της εταιρείας να προσελκύσει περισσότερους πελάτες στο Azure, στις υπηρεσίες cloud που παρέχει, απευθυνόμενη κυρίως σε εταιρείες. Η πραγματικότητα την οποία έχει να αντιμετωπίσει η εταιρεία είναι η κυριαρχία του Linux στην πλειοψηφία των εταιρικών server, με πολλές εταιρείες ανεξαρτήτου μεγέθους να δηλώνουν -ως κάποιο βαθμό- την πίστη τους σε διάφορες προγράμματα ανοιχτού λογισμικού.

 

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε το GitHub αφορούν πληροφορίες που είναι δημόσια διαθέσιμες, με πολλές επιχειρήσεις αλλά και ομάδες να προτιμούν μια πιο ιδιωτική παρουσία.

 

Link.png Site: GitHub
Link.png Site: Yahoo