Η Apple ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες τα νέα Macbook Pro με κύριο χαρακτηριστικό το Touch Bar μια OLED οθόνη αφής που αντικαθιστά τα πλήκτρα λειτουργίας και ανάλογα με την εφαρμογή εμφανίζουν διάφορες λειτουργίες.

H Microsoft ωστόσο,ερευνούσε τη χρήση παρόμοιας μπάρας αφής για περισσότερα από 15 χρόνια όπως προκύπτει από βίντεο του τμήματος ερευενών της εταιρίας, του Microsoft Research. To concept δημιουργήθηκε το 1999 με την ιδέα πως ένα πληκτρολόγιο θα μπορούσε να εμφανίζει τα ενεργά πλήκτρα και να κρύβει τα περιττά σε μια συγκεκριμένη εφαρμογή. Μετά από τη δημιουργία μιας σειράς πρωτότυπων διαφορετικών μοντέλων από προτζέκτορες έως και οθόνες αφής, η Microsoft ολοκλήρωσε την έρευνα το 2009 με το Adaptive Keyboard το οποίο περιλαμβάνει ένα πληκτρολόγιο με μια μεγάλη οθόνη αφής σε μορφή μπάρας στο επάνω μέρος του, αντικαθιστώντας τα πλήκτρα λειτουργίας. Πάνω από το πληκτρολόγιο, εντοπίζουμε και μία οθόνη στην οποία τρέχουν οι εφαρμογές των Windows.

 

Η Microsoft τελικά αποφάσισε να μην ενσωματώσει την τεχνολογία αυτή σε κάποιο προϊόν της. Ο Steven Bathiche, επικεφαλής του τμήματος ερευνών της Microsoft, όταν ρωτήθηκε σχετικά για τη μη ενσωμάτωση της συγκεκριμένης τεχνολογίας, απάντησε ότι εκείνο το διάστημα, η Microsoft δεν έφτιαχνε τους δικούς τους υπολογιστές όπως τώρα. Επιπλέον τονίζει ότι όταν η εταιρεία ξεκίνησε να κατασκευάζει τους δικούς της υπολογιστές, αποφασίστηκε ότι οποιαδήποτε σχετική λειτουργία θα πρέπει να πραγματοποιείται μέσω της οθόνης αφής χωρίς να χρειάζεται άλλη παρόμοια οθόνη στο σύστημα.

 


Η ιδέα πίσω από το project ήταν αν η αφή και τα δυναμικά πλήκτρα ελέγχου που εμφανίζονται ανάλογα με την εφαρμογή στο πληκτρολόγιο, μπορούσαν να αυξήσουν την παραγωγικότητα του χρήστη καθώς και να δώσουν έμφαση σε ποιο εξελιγμένα εργαλεία ελέγχου σε σχέση με ένα παραδοσιακό πληκτρολόγιο και τους δεκάδες συνδυασμούς που αυτό παρέχει. Κάτι παρόμοιο προσφέρει και η Apple πλέον με τα νέα MacBook Pro, χρησιμοποιώντας όμως πλέον πολύ πιο σύγχρονη τεχνολογία οθόνης και αφής.

 

Link.png Site: TheVerge