Η Microsoft κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στους φορητούς υπολογιστές με την εισαγωγή των "Copilot Plus PCs", ένα νέο εμπορικό σήμα που σηματοδοτεί την παρουσία ενσωματωμένου AI hardware και την υποστήριξη για λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης σε όλο το λειτουργικό σύστημα των Windows.

Ο Satya Nadella, διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, ανακοίνωσε πριν λίγο ότι όλοι οι μεγάλοι συνεργάτες της εταιρείας που κατασκευάζουν φορητούς υπολογιστές, συμπεριλαμβανομένων των Dell, Lenovo, Samsung, HP, Acer και Asus, θα προσφέρουν Copilot Plus PCs. Η Microsoft παρουσίασε επίσης τις δύο δικές της προτάσεις ως μέρος της σειράς Surface. Σημειωτέον, οι φορητοί υπολογιστές με επεξεργαστή Intel και AMD θα παρέχουν επίσης αυτές τις λειτουργίες AI, εκτός από την ώθηση της Microsoft των laptop που ενσωματώνουν επεξεργαστές βασισμένων στην αρχιτεκτονική Arm, με μοναδική πρόταση για την ώρα τους Snapdragon X Elite και Plus της Qualcomm.

Οι ΑΙ δυνατότητες στους υπολογιστές Copilot Plus ενεργοποιούνται από την ενσωματωμένη NPU. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των Windows 11 είναι το "Recall", το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσει μια "φωτογραφική μνήμη" με δυνατότητα αναζήτησης όλων όσων έχει κάνει και δει ο χρήστης στον υπολογιστή του. Οι συγκεκριμένοι φορητοί υπολογιστές θα εκτελούν πάνω από 40 AI μοντέλα μέσα στα Windows 11 για την υποστήριξη των νέων λειτουργιών. Επιπλέον, ο ενσωματωμένος βοηθός AI της Microsoft, Copilot, θα αποκτήσει υποστήριξη για το μοντέλο GPT-4 της OpenAI.

Σύμφωνα με τον Yusuf Mehdi, το στέλεχος της Microsoft που επιβλέπει τα Windows, οι νέοι φορητοί υπολογιστές θα είναι 58% ταχύτεροι από ένα MacBook Air με επεξεργαστή M3 και θα προσφέρουν ολοήμερη αυτονομία. Ωστόσο, παραμένει ασαφές αν αυτό ισχύει για όλους τους φορητούς υπολογιστές Copilot Plus PC ή μόνο για εκείνους με τους επεξεργαστές της Qualcomm που βασίζονται στην Arm αρχιτεκτονική, κάτι που φαίνεται είναι και το πιθανότερο σενάριο. Η Microsoft αναμένει την πώληση 50 εκατομμυρίων φορητών υπολογιστών με την επωνυμία Copilot Plus PC τον επόμενο χρόνο.

Για να διασφαλιστεί η βέλτιστη απόδοση, τα Copilot Plus PC θα έχουν συγκεκριμένες ελάχιστες απαιτήσεις, όπως 16 GB μνήμης RAM, 256 GB αποθηκευτικού χώρου SSD και έναν ενσωματωμένο νευρωνικό επεξεργαστή (NPU). Τα μοντέλα με βάση επεξεργαστή Arm όπως τα τσιπ της Qualcomm αναμένεται να παρέχουν αυτονομία που θα υποστηρίζει έως και 15 ώρες browsing στο διαδίκτυο.

Η Microsoft παρουσιάζει αυτές τις συσκευές ως την αρχή μιας νέας εποχής για τους φορητούς υπολογιστές με Windows, με τη δυνατότητα να φέρουν πραγματική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο χειριζόμαστε έναν υπολογιστή. Η στροφή σε τσιπ που βασίζονται στην Arm αρχιτεκτονική  και η ενσωμάτωση χαρακτηριστικών AI στο hardware που συνοδεύει τον επεξεργαστή αποτελούν δύο σημαντικά στοιχήματα σε hardware και software που δεν έχει ακόμα δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες.

Οι πρώτοι υπολογιστές Copilot Plus θα είναι διαθέσιμοι στις 18 Ιουνίου, με επεξεργαστές της Qualcomm, ενώ τα μοντέλα με επεξεργαστές Intel και AMD θα κυκλοφορήσουν σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Περισσότερα για τις δυνατότητες των Copilot PC, πέρα από την παρουσία εξειδικευμένου πλήκτρου στο πληκτρολόγιο, αναμένεται να μάθουμε από αύριο όταν και ανοίγει τις πύλες του το συνέδριο Build της Microsoft.

  • Like 1