Η Microsoft θέλει το 2024 να είναι "η χρονιά του υπολογιστή με τεχνητή νοημοσύνη" και ξεκινάει τη χρονιά με μια σημαντική αλλαγή στο πληκτρολόγιο των νέων φορητών υπολογιστών και desktop υπολογιστών.

Ένα νέο πλήκτρο Copilot θα συνοδεύει μια ποικιλία νέων PC από συνεργάτες της Microsoft, παρέχοντας γρήγορη πρόσβαση στην εμπειρία Copilot των Windows με τεχνητή νοημοσύνη απευθείας από το πληκτρολόγιο.

Το πλήκτρο Copilot είναι η πρώτη μεγάλη αλλαγή στη διάταξη του πληκτρολογίου των Windows εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες. «Πριν από σχεδόν 30 χρόνια, παρουσιάσαμε το πλήκτρο Windows στο πληκτρολόγιο ενός PC που επέτρεψε σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να αλληλεπιδρούν με τα Windows», λέει ο Yusuf Mehdi, εκτελεστικός αντιπρόεδρος και διευθυντής μάρκετινγκ καταναλωτών στη Microsoft.

Το νέο πλήκτρο Copilot τοποθετείται δίπλα στο δεξί πλήκτρο Alt στα πληκτρολόγια Windows και θα αντικαταστήσει το πλήκτρο "μενού" που λανσαρίστηκε μαζί με το Windows Key χωρίς κάποια επιτυχία. Πριν μερικά χρόνια η Microsoft προσπάθησε ανεπιτυχώς να το αντικαταστήσει με ένα Office πλήκτρο, χωρίς και πάλι κάποια επιτυχία. Το πλήκτρο Copilot απλώς εκκινεί το Windows Copilot που είναι ενσωματωμένο στα Windows 11 ως πλευρική μπάρα στο δεξί μέρος του λειτουργικού, προσφέροντας ένα chatbot τύπου ChatGPT που μπορεί να απαντά σε ερωτήματα ή ακόμη και να εκτελεί ενέργειες μέσα στα Windows.

Αν το Windows Copilot δεν είναι ακόμη διαθέσιμο σε κάποια χώρα, το πλήκτρο Copilot θα εκκινεί την Αναζήτηση των Windows αντ' αυτού. Ενώ το υπάρχον πλήκτρο Windows μπορεί να ανοίξει το μενού Έναρξη ή να συνδυαστεί με μια ποικιλία άλλων πλήκτρων για συντομεύσεις σε δυνατότητες και λειτουργίες των Windows, το πλήκτρο Copilot είναι απλώς ένα πλήκτρο εκκίνησης για την ώρα.

Η Microsoft δεν συζητά ποιοι κατασκευαστές (OEM) θα προσθέσουν το πλήκτρο Copilot, αφήνοντας τις ανακοινώσεις για την επόμενη εβδομάδα στη CES 2024 όπου θα δούμε από κοντά τις πρώτες υλοποιήσεις.

Όπως είναι γνωστό εδώ και καιρό, η Microsoft εργάζεται σε μια ανανέωση των Windows με επίκεντρο τα νέα χαρακτηριστικά τεχνητής νοημοσύνης, παράλληλα με την προσθήκη του Copilot σε όλο και περισσότερα μέρη του λογισμικού και των υπηρεσιών της. Η Microsoft έχει αρχίσει τη χρονιά χαρακτηρίζοντας τον browser Microsoft Edge ως τον "browser με τεχνητή νοημοσύνη", κάτι που δείχνει ότι η εταιρεία βρίσκεται μόλις στην αρχή προώθησης του Copilot σε ολοένα και περισσότερα προιόντα της.