Η Microsoft παρουσίασε στο συνέδριο Ignite 2023 το Copilot Studio, μια λύση χωρίς την ανάγκη χρήσης κώδικα που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν ένα προσαρμοσμένο copilot ή να ενσωματώσουν ένα προσαρμοσμένο ChatGPT AI chatbot.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια της ανακοίνωσης της OpenAI για τα νέα GPTs, η οποία επιτρέπει σε οποιονδήποτε να δημιουργήσει τη δική του έκδοση του ChatGPT.

Κατά κύριο λόγο, το Copilot Studio προορίζεται να ενισχύσει το Microsoft 365 Copilot, μια επί πληρωμή υπηρεσία που η Microsoft παρουσίασε μέσα στη χρονιά. Τώρα, οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόσουν το Copilot στο Microsoft 365 με σύνολα δεδομένων που τους ανήκουν, ροές αυτοματισμού, ακόμη και προσαρμοσμένα Copilot που δεν αποτελούν μέρος του Microsoft Graph, του κινητήρα πίσω από το Microsoft 365 Copilot.

Το Copilot Studio διαθέτει ένα εύκολο στη χρήση γραφικό περιβάλλον, για τη δημιουργία προσαρμοσμένων copilots. Σύμφωνα με τον Jared Spataro, επικεφαλής του τμήματος σύγχρονης εργασίας και επιχειρηματικών εφαρμογών της Microsoft, η δημιουργία βοηθών τεχνητής νοημοσύνης και η σύνδεσή τους με βασικά επιχειρηματικά συστήματα είναι τόσο απλή όσο και η συνομιλία με έναν από αυτούς. Οι διαχειριστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη φυσική γλώσσα ή το GUI στο Copilot Studio για να συνδέσουν νέες πηγές δεδομένων από συνεργάτες όπως η SAP, η Workday, η ServiceNow και άλλες. Έχουν επίσης τη δυνατότητα να δημιουργούν και να δημοσιεύουν προσαρμοσμένα copilots.

Ο Spataro εξηγεί ότι οι χρήστες μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν φυσική γλώσσα για να περιγράψουν αυτό που θέλουν και το Copilot Studio θα βοηθήσει στη δημιουργία και την επανάληψη του σχεδιασμού της συνομιλίας. Αυτό θα μπορούσε να κυμαίνεται από έναν copilot σε έναν ιστότοπο για να βοηθήσει στην απάντηση ερωτημάτων για προιόντα, μέχρι έναν copilot για ανάλυση μιας τριμηνιαίας ανακοίνωσης κερδών.

Εκτός από εργαλείο, το Copilot Studio χρησιμεύει επίσης ως πλατφόρμα για τους διαχειριστές για την παρακολούθηση της χρήσης και της ανάλυσης των copilots μέσα στην επιχείρηση. Παρέχει έλεγχο σχετικά με το ποιος μπορεί να δημιουργήσει προσαρμοσμένα copilots και λειτουργεί ως κόμβος για την ενσωμάτωση προσαρμοσμένων chatGPT chatbots που έχουν κατασκευαστεί με τη χρήση της πλατφόρμας GPT της OpenAI. Όπως ξεκαθαρίζει η εταιρεία, όλα τα σχετικά δεδομένα παραμένουν εντός της εταιρείας, χωρίς η Microsoft η οποιαδήποτε άλλη εταιρεία να έχει πρόσβαση σ' αυτά, ενώ δεν χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση του LLM στο οποίο στηρίζεται η υπηρεσία.

Ο Spataro υπογραμμίζει τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ της OpenAI και της Microsoft, δηλώνοντας ότι διευκολύνουν την απρόσκοπτη ενσωμάτωση των υπηρεσιών της OpenAI στο υπάρχον οικοσύστημα της Microsoft. Μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις της OpenAI, η Microsoft δεσμεύεται να υποστηρίξει τα GPT που θα δημιουργήσουν οι χρήστες, επιτρέποντας στους ενδιαφερόμενους να αξιοποιήσουν αυτή την τεχνολογία μέσα στο Copilot Studio.

Η ανακοίνωση του Copilot Studio αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας AI για το Copilot, η οποία περιλαμβάνει νέες λειτουργίες για επιχειρήσεις, ένα rebranding του Bing Chat σε Copilot, ακόμα και προσαρμοσμένα CPU και AI τσιπ για την τροφοδοσία αυτών των εμπειριών.