Η Microsoft ανακοίνωσε την τιμή της υπηρεσίας Microsoft 365 Copilot, η οποία στοχεύει να μεταμορφώσει τις εφαρμογές του Office προσθέτοντας τεχνητή νοημοσύνη.

Η υπηρεσία θα κοστίζει 30 δολάρια ανά χρήστη το μήνα για τους πελάτες του Microsoft 365 E3, E5, Business Standard και Business Premium. Πρόκειται για μια αρκετά υψηλή τιμή σε σχέση με τα υπάρχοντα πακέτα του Microsoft 365, τα οποία κυμαίνονται από 12,50 έως 36 δολάρια ανά χρήστη ανά μήνα, πάνω στα οποία προστίθεται το κόστος του Copilot.

Το Microsoft 365 Copilot είναι μια νέα λειτουργία που επιτρέπει στους χρήστες να συνοψίζουν άμεσα έγγραφα, να δημιουργούν email και να επιταχύνουν την ανάλυση του Excel χρησιμοποιώντας επεξεργασία φυσικής γλώσσας και μηχανική μάθηση. Η υπηρεσία ενσωματώνεται επίσης με το Teams, επιτρέποντας στους χρήστες να δημιουργούν και να επεξεργάζονται έγγραφα, παρουσιάσεις και λογιστικά φύλλα μέσα από τη γνωστή εφαρμογή συνομιλιών. Η Microsoft ισχυρίζεται ότι το Copilot μπορεί να εξοικονομήσει χρόνο στους χρήστες, να βελτιώσει την παραγωγικότητά τους και να ενισχύσει τη δημιουργικότητά τους.

copilot_word_gifs_web.gif.1c177e679c2f52b91bd21885611a81f4.gif

Ο Copilot μπορεί να εμφανιστεί στο Word για να δημιουργήσει κείμενο ή να τροποποιήσει παραγράφους

Το Microsoft 365 Copilot ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2023 και έχει δοκιμαστεί από περίπου 600 εταιρικούς πελάτες στο πλαίσιο ενός επί πληρωμή προγράμματος πρώιμης πρόσβασης. Πίσω από το Copilot βρίσκεται η OpenAI και πιο συγκεκριμένα το γλωσσικό μοντέλο ChatGPT, με τη Microsoft να έχει προχωρήσει σε επένδυση δισεκατομμυρίων δολαρίων στην εταιρεία έρευνας τεχνητής νοημοσύνης. Η Microsoft βασίζεται επίσης στις GPUs της Nvidia για την εκτέλεση των μοντέλων AI, οι οποίες έχουν υψηλή ζήτηση και μικρή προσφορά λόγω της παγκόσμιας έλλειψης τσιπ. Η Microsoft φέρεται να εργάζεται πάνω στα δικά της τσιπ AI για να μειώσει την εξάρτησή της από την Nvidia.

Η Microsoft δεν έχει αποκαλύψει ακόμη ημερομηνία κυκλοφορίας για το Microsoft 365 Copilot, αλλά θα αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό από άλλες εταιρείες τεχνολογίας που επίσης προσθέτουν λειτουργίες AI στα εργαλεία παραγωγικότητας. Η Google ανακοίνωσε παρόμοιες λειτουργίες AI για το Google Workspace νωρίτερα φέτος, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας κειμένου με υποστήριξη AI στο Gmail, τα Docs και άλλα. Η Zoom και η Salesforce έχουν επίσης προσθέσει στις πλατφόρμες τους λειτουργίες που υποστηρίζονται από AI, όπως transcription, μετάφραση και sentiment analysis.

image.png.10b7ad80d678b152f7338ed162eec349.png

Το Microsoft 365 Copilot αποτελεί μέρος του ευρύτερου οράματος της Microsoft να καταστήσει τις εφαρμογές του Office πιο έξυπνες και συνεργατικές. Η εταιρεία έχει επίσης ξεκινήσει το Bing Chat Enterprise, μια έκδοση του chatbot για καταναλωτές που μπορεί να απαντά σε ερωτήσεις και να παρέχει πληροφορίες από εμπορικές πηγές δεδομένων. Το Bing Chat Enterprise είναι διαθέσιμο σε preview έκδοση από σήμερα και περιλαμβάνεται χωρίς πρόσθετο κόστος στα Microsoft 365 E3, E5, Business Standard και Business Premium.

Η Microsoft ελπίζει ότι οι λειτουργίες της που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη θα προσελκύσουν περισσότερους πελάτες στη σουίτα Microsoft 365, η οποία έχει περισσότερους από 300 εκατομμύρια συνδρομητές σύμφωνα με στοιχεία του περασμένου Απριλίου. Ωστόσο, η υψηλή τιμή του Microsoft 365 Copilot μπορεί να αποτρέψει ορισμένες επιχειρήσεις από το να το υιοθετήσουν, ειδικά εάν είναι ήδη ικανοποιημένες με τα υπάρχοντα συνδρομητικά πακέτα του Microsoft 365 ή προτιμούν άλλες εναλλακτικές λύσεις.

  • Sad 1