Η Microsoft ετοιμάζεται να καταργήσει το ενσωματωμένο client του Microsoft Teams από τα Windows 11, σχεδόν δύο χρόνια μετά την πρώτη ανακοίνωση της ενσωμάτωσης.

Η λειτουργία Chat θα αντικατασταθεί από την πιο ευέλικτη δωρεάν έκδοση του Microsoft Teams που είναι επίσης διαθέσιμη ως ανεξάρτητη εφαρμογή για τα Windows 10. Η Microsoft ανακοίνωσε τις αλλαγές κατά την κυκλοφορία ενός νέου δοκιμαστικού build των Windows 11 αυτή την εβδομάδα.

"Ξεκινώντας από αυτή τη δοκιμαστική έκδοση, το Chat είναι τώρα το Microsoft Teams - Free", αναφέρει ο Brandon LeBlanc, ανώτερος διευθυντής software στη Microsoft. "Το Microsoft Teams - Free είναι καρφιτσωμένο από προεπιλογή στη γραμμή εργασιών (taskbar) και μπορεί να αφαιρεθεί από εκεί όπως άλλες εφαρμογές της taskbar". 

Η αρχική ενσωμάτωση του Teams στα Windows 11, με την ονομασία Chat, ήταν βαθιά συνυφασμένη με το λειτουργικό σύστημα. Ενεργοποιημένη από προεπιλογή, η εφαρμογή Chat ήταν καρφιτσωμένη στη γραμμή εργασιών και θα έπρεπε να ψάξετε στις Ρυθμίσεις για να την αφαιρέσετε. Το Chat προσφέρει στους χρήστες έναν τρόπο να χρησιμοποιούν το Microsoft Teams για να επικοινωνούν με φίλους και συγγενείς. Ήταν όμως περίεργα περιορισμένο μόνο στους καταναλωτές, καθιστώντας το άχρηστο για τη συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών του Microsoft Teams που χρησιμοποιούν την εταιρική έκδοση της εφαρμογής. Οι χρήστες των Windows 11 είχαν σε πολλές περιπτώσεις καταλήξει να έχουν εγκατεστημένες δύο συγκεχυμένες εκδόσεις του Teams για να χειρίζονται τις εταιρικές τους ανάγκες καθώς και τις προσωπικές κλήσεις.

Μέχρι σήμερα, η Microsoft πρόσθετε συνεχώς νέα χαρακτηριστικά στο Chat μέσα στα Windows 11, με βελτιωμένες λειτουργίες βιντεοκλήσεων τον Οκτώβριο, κοινότητες που μοιάζουν με το Discord και ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης νωρίτερα αυτό το μήνα. Η ενσωματωμένη λειτουργία Chat στα Windows 11 βασιζόταν στο Microsoft Teams 2.0 client το οποίο χρησίμευσε ως βάση για τη νέα εφαρμογή Microsoft Teams που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή για τις επιχειρήσεις.

Η απόφαση της Microsoft να καταργήσει το ενσωματωμένο Teams client των Windows 11 έρχεται μόλις λίγες ημέρες αφότου η εταιρεία ανακοίνωσε τα σχέδιά της να τερματίσει την υποστήριξη της Cortana στα Windows 11, και που θα γίνει μέσα στην χρονιά. Ο λόγος είναι η εστίαση της εταιρείας στην τεχνητή νοημοσύνη, ανακοινώνοντας το Windows Copilot που επεκτείνει σημαντικά τις δυνατότητες των Windows. 

image.png.7d279ced5f27c3e39d00107da414eae5.pngΤο εικονίδιο του Teams Chat στα Windows 11

Ο επικεφαλής των Windows Panos Panay είχε προηγουμένως υπονοήσει τη σημασία του AI για τα Windows, υποστηρίζοντας στη CES νωρίτερα φέτος ότι "η AI πρόκειται να επανεφεύρει τον τρόπο με τον οποίο κάνετε τα πάντα στα Windows". Η AI θα διαδραματίσει αναμφίβολα μεγάλο ρόλο και στην επόμενη μεγάλη έκδοση των Windows.

Οι αλλαγές στο Teams έρχονται επίσης μόλις λίγους μήνες αφότου η Microsoft φέρεται να συμφώνησε να σταματήσει να συνδυάζει το Teams με το Office. Οι Financial Times ανέφεραν τον Απρίλιο ότι η Microsoft θα σταματήσει να αναγκάζει τους πελάτες του Office να πρέπει να εγκαταστήσουν το Teams στις συσκευές τους, σε μια κίνηση που αποσκοπεί στο να κατευνάσει τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ. Η Microsoft προσπαθεί να αποφύγει μια επίσημη αντιμονοπωλιακή έρευνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού το Slack κατέθεσε καταγγελία το 2020 σχετικά με την πρόθεση του Teams από τη Microsoft σε Office και Windows.

  • Like 7
  • Sad 1