Καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του 2023, ο κόσμος της τεχνητής νοημοσύνης συνεχίζει να είναι γεμάτος από συναρπαστικά νέα.

Η Microsoft παρουσίασε σήμερα μια σημαντική αναβάθμιση του chatbot τεχνητής νοημοσύνης Copilot. Η αναβάθμιση αυτή περιλαμβάνει την ενσωμάτωση με το νεότερο μοντέλο της OpenAI, το GPT-4 Turbo, και τη γεννήτρια εικόνων DALL-E 3, μεταξύ άλλων βελτιώσεων. Οι βελτιώσεις αυτές πρόκειται να ενισχύσουν σημαντικά τη συνολική απόδοση της υπηρεσίας, συμπίπτοντας απόλυτα με τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της. 

Το τελευταίο μεγάλο γλωσσικό μοντέλο του OpenAI, το GPT-4 Turbo, είναι η πρώτη σημαντική βελτίωση που θα δουν οι χρήστες. Η ενσωμάτωσή του με το Copilot θα δώσει τη δυνατότητα στους χρήστες να χειρίζονται περίπλοκες εργασίες που προηγούμενες εκδόσεις της υπηρεσίας δεν θα ήταν σε θέση να εκτελέσουν, ειδικά με το μέγεθος της προτροπής (prompt). Συγκεκριμένα ο προκάτοχος μπορούσε να επεξεργαστεί μόνο μέχρι 50 σελίδες κειμένου ως προτροπή. Αντίθετα, το GPT-4 Turbo μπορεί να χειριστεί έως και 300 σελίδες, οδηγώντας σε πιο διορατικές απαντήσεις στα ερωτήματα των χρηστών. Η ενσωμάτωση αυτή βρίσκεται επί του παρόντος υπό δοκιμή από μια επιλεγμένη ομάδα χρηστών, με σχέδια για ευρύτερη διαθεσιμότητα τις επόμενες εβδομάδες.

Η επόμενη σημαντική αναβάθμιση είναι η ενσωμάτωση με το πιο πρόσφατο μοντέλο DALL-E 3. Το chatbot είναι ικανό να παράγει εικόνες με εξαιρετική ποιότητα ενώ το πιο σημαντικό στοιχείο της νέας έκδοσης είναι η αυξημένη εστίαση στην ακρίβεια, διασφαλίζοντας ότι η παραγόμενη εικόνα ευθυγραμμίζεται με την παρεχόμενη προτροπή τις περισσότερες φορές. Το εργαλείο αυτό είναι ήδη προσβάσιμο στους χρήστες του Copilot.

Όμως οι βελτιώσεις δεν σταματούν εδώ αφού σύμφωνα με τη Microsoft, περισσότερες δυνατότητες βρίσκονται στον ορίζοντα για το Copilot. Το εργαλείο Inline Compose ενσωματώνει τώρα ένα μενού επανεγγραφής που σας επιτρέπει να επιλέξετε ένα μπλοκ κειμένου για να επαναδιατυπωθεί από το ChatGPT. Η λειτουργία πρόκειται να επεκταθεί σύντομα σε όλους τους χρήστες του Edge browser.

Η Microsoft επιφυλάσσει επίσης κάτι για τους προγραμματιστές με ένα νέο σύνολο χαρακτηριστικών που ονομάζεται Code Interpreter. Ενώ ο τεχνολογικός γίγαντας παραμένει σιωπηλός σχετικά με τις λεπτομέρειες, υπόσχεται ότι αυτή η λειτουργία θα επιτρέπει στους χρήστες να εκτελούν σύνθετες εργασίες όπως ανάλυση δεδομένων, οπτικοποίηση και μαθηματικά, εκτός από τον κανονικό προγραμματισμό. Το Code Interpreter βρίσκεται επί του παρόντος σε δοκιμαστική έκδοση beta, ενώ μια ευρύτερη κυκλοφορία σχεδιάζεται στο εγγύς μέλλον.

Τέλος, η αναζήτηση Bing πρόκειται να λάβει σημαντική ενίσχυση από το GPT-4. Η νέα αναβάθμιση θα επιτρέψει διευρυμένα ερωτήματα αναζήτησης για σύνθετα θέματα, παρέχοντας βελτιστοποιημένα αποτελέσματα. Η Microsoft έχει περιγράψει λεπτομερώς τις λειτουργίες αυτής της αναβάθμισης σε μια ανάρτηση στο blog. Στην ουσία, αναζητά ταυτόχρονα πολλαπλές παραλλαγές του ερωτήματος και απορρίπτει αυτόματα τις άσχετες πληροφορίες.
 

  • Like 1