Η Microsoft φαίνεται να ενδιαφέρεται να χρησιμοποιήσει την πυρηνική τεχνολογία επόμενης γενιάς για να τροφοδοτήσει τα τεράστια data center και τις τολμηρές φιλοδοξίες της για την τεχνητή νοημοσύνη.

Αυτό προκύπτει από μια πρόσφατη αγγελία εργασίας της εταιρείας που αναζητά έναν επικεφαλής για την ανάπτυξη της στρατηγικής της εταιρείας για την πυρηνική ενέργεια. 

Τα data center απαιτούν σήμερα απίστευτα μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον η εντεινόμενη εστίαση της Microsoft στην Τεχνητή Νοημοσύνη, απειλεί να αυξήσει περαιτέρω τις απαιτήσεις σε ενέργεια. Αυτό θα μπορούσε να υπονομεύσει τους κλιματικούς στόχους της Microsoft, εάν δεν εξασφαλιστούν επαρκείς πηγές καθαρής ενέργειας.

Τα πυρηνικά εργοστάσια δεν εκπέμπουν αέρια του θερμοκηπίου όμως η υιοθέτηση της πυρηνικής ενέργειας συνοδεύεται από πολλές περιπλοκές γύρω από τη διαχείριση των ραδιενεργών αποβλήτων και τις αλυσίδες εφοδιασμού καυσίμων. Ο ρόλος που θα πρέπει να διαδραματίσει η πυρηνική ενέργεια στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής παραμένει ένα έντονο θέμα συζήτησης. Ωστόσο, ο συνιδρυτής της Microsoft, Bill Gates, έχει από καιρό υποστηρίξει δυναμικά τα πλεονεκτήματα της πυρηνικής ενέργειας.  

Η νέα προκήρυξη θέσεων εργασίας δείχνει ότι η Microsoft ποντάρει στους προηγμένους μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες (SMR) ως λύση. Συγκεκριμένα, η Microsoft θέλει να προσλάβει κάποιον που θα ηγηθεί της ανάπτυξης πυρηνικών υποδομών SMR για την υποστήριξη της μελλοντικής παγκόσμιας ανάπτυξης.  

Σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς μαζικούς αντιδραστήρες, οι μονάδες SMR επόμενης γενιάς προορίζονται για φθηνότερη και ευκολότερη κατασκευή. Πάντως οι SMR εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εμπόδια εάν η Microsoft θέλει να βασιστεί σε αυτούς. Κι’ αυτό διότι χρησιμοποιούν πιο υψηλά εμπλουτισμένο καύσιμο ουρανίου που στερείται επί του παρόντος μιας ισχυρής εγχώριας αλυσίδας εφοδιασμού. Επιπλέον, οι στρατηγικές διάθεσης πυρηνικών αποβλήτων παραμένουν ασαφείς.

Ο Gates ίδρυσε επίσης την TerraPower, μια θερμοκοιτίδα που αναπτύσσει σχέδια SMR.  Όμως η TerraPower ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν τρέχουσες συμφωνίες για την πώληση αντιδραστήρων στη Microsoft. Ξεχωριστά, η Microsoft κατέληξε σε συμφωνία για την αγορά πιστωτικών μονάδων καθαρής ενέργειας από μια καναδική εταιρεία κοινής ωφέλειας που βρίσκεται σε τροχιά να γίνει ο πρώτος βορειοαμερικανικός φορέας SMR.

Σε μια χαρακτηριστική κίνηση, η Microsoft σύναψε συμφωνία για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από την Helion Energy, η οποία κατασκευάζει έναν πειραματικό αντιδραστήρα σύντηξης που παράγει καθαρή ενέργεια με τη συγχώνευση ατόμων. Όμως οι ειδικοί συμφωνούν ότι η ενέργεια σύντηξης απέχει δεκαετίες από την εμπορική βιωσιμότητα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να καταπολεμήσει γρήγορα την κλιματική αλλαγή.

  • Like 5
  • Sad 1