Σύμφωνα με ορισμένες αγγελίες για την κάλυψη θέσεων εργασίας, η Microsoft φαίνεται πως εργάζεται μαζί με τους συνεργάτες της στην ανάπτυξη νέων επεξεργαστών που θα βασίζονται στην αρχιτεκτονική ARM.

Ο στόχος είναι η σχεδίαση νέων επεξεργαστών που θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν τη σειρά M της Apple (Apple Silicon) και προορίζονται για χρήση σε φορητούς υπολογιστές και φορητές συσκευές. Η εταιρεία επίσης, πρόκειται να βελτιστοποιήσει το λειτουργικό σύστημα Windows 12 για χρήση σε συνδυασμό με επεξεργαστές αρχιτεκτονικής ARM.

Οι νέες αυτές εξελίξεις συμπίπτουν με την επερχόμενη κυκλοφορία των Windows 12, τα οποία θα έχουν μία ειδική έκδοση, η οποία θα είναι βελτιστοποιημένη για επεξεργαστές αρχιτεκτονικής ARM και σχεδιασμένη για να αξιοποιεί τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI). Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, η εταιρεία αναζητά να καλύψει θέσεις εργασίας (οι περισσότερες εκ των οποίων πλέον έχουν καλυφθεί) από άτομα που σχετίζονται με την ανάπτυξη προσαρμοσμένων επιταχυντών υψηλής απόδοσης και την σχεδίαση System-on-Chip (SoC) υψηλής απόδοσης και υψηλού εύρους ζώνης.

Η πρώτη λίστα με τις θέσεις εργασίας αποκαλύπτει ότι η «ομάδα Microsoft Silicon» αναζητά μεταξύ άλλων έναν Επικεφαλής Αρχιτέκτονα System-on-Chip (SoC) με εμπειρία στην αρχιτεκτονική SoC υψηλής απόδοσης και στην αρχιτεκτονική και στο σχεδιασμό μονάδων CPU και GPU. «Ο υποψήφιος θα είναι υπεύθυνος για την κατασκευή πολύπλοκων, υπερσύγχρονων SOCs χρησιμοποιώντας κορυφαίας τεχνολογίας κόμβους πυριτίου και θα συνεργάζεται στενά με εσωτερικούς πελάτες και συνεργάτες» αναφέρει στην αγγελία της η Microsoft. Σύμφωνα με τα έγγραφα που έφτασαν στα χέρια των δημοσιογράφων της ιστοσελίδας Windows Latest, ο μηχανικός θα είναι επιφορτισμένος με τη «δημιουργία μοντέλων προγραμματισμού SoC, περιεκτικών και σαφών απαιτήσεων απόδοσης SoC και θα εργάζεται με ομάδες hardware και software πελατών». Σε μία άλλη περιγραφή θέσης εργασίας διαβάζουμε επίσης: «Τα in-house ARM chips αποτελούν μέρος της Microsoft Silicon Team».

File-Explorer.gif

H αναζήτηση ατόμων για να καλύψουν αυτές τις αναμφισβήτητα στρατηγικής σημασίας θέσεις εργασίας δείχνουν ότι η Microsoft επενδύει ενεργά στην ανάπτυξη των δικών της επεξεργαστών αρχιτεκτονικής ARM, με στόχο να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Apple στην αγορά τόσο στον τομέα της απόδοσης όσο και στον τομέα της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Ο συνδυασμός των νέων επεξεργαστών με το επερχόμενο λειτουργικό σύστημα Windows 12 θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την απόδοση και την αποτελεσματικότητα των συσκευών της Microsoft, οι οποίες θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν επάξια τους υπολογιστές MacBook της Apple. Τα Windows 12, που επί του παρόντος βρίσκονται υπό ανάπτυξη με στόχο να κυκλοφορήσουν στα τέλη του 2024, αναμένεται να εισαγάγουν μια σειρά από λειτουργίες που υποστηρίζονται από AI.

Λέγεται, ότι τα Windows 12 αποτελούν μέρος του εγχειρήματος «Windows Core» της Microsoft, το οποίο εστιάζει στη δημιουργία μιας αρθρωτής και προσαρμόσιμης έκδοσης των Windows για διάφορα form factors. Η ενσωμάτωση των δικών της επεξεργαστών ARM θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτιστοποίηση της εμπειρίας χρήσης, συνδέοντας το hardware και το software ακόμα πιο στενά, περίπου με τον τρόπο που γίνεται στους υπολογιστές της Apple. Επιπλέον, ο συνδυασμός software και hardware θα μπορούσε να δημιουργήσει μία ισχυρή, αποτελεσματική και εστιασμένη στην Τεχνητή Νοημοσύνη πλατφόρμα. Και αυτή η στρατηγική, θα μπορούσε ενδεχομένως να δώσει το πλεονέκτημα στην Microsoft στο ταχέως εξελισσόμενο τοπίο των υπολογιστών.

  • Like 1