Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε αυτό που αποκαλεί "σε βάθος έρευνα" σχετικά με την προτεινόμενη εξαγορά της Activision Blizzard από τη Microsoft ύψους 68,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ άρχισαν για πρώτη φορά να εξετάζουν την εξαγορά της Activision από τη Microsoft τον Σεπτέμβριο και έθεσαν ως προσωρινή προθεσμία τη σημερινή ημέρα για να την εγκρίνουν ή να δώσουν το έναυσμα για μια πιο εμπεριστατωμένη εξέταση της συμφωνίας.

Η Microsoft αντιμετωπίζει τώρα μια ευρύτερη έρευνα σχετικά με τα σχέδιά της να εξαγοράσει την Activision Blizzard, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει 90 εργάσιμες ημέρες μέχρι τις 23 Μαρτίου του 2023 για να λάβει την τελική της απόφαση. Η Επιτροπή αναφέρει ότι ξεκινάει μια σε βάθος έρευνα επειδή «ανησυχεί ότι η προτεινόμενη εξαγορά μπορεί να μειώσει τον ανταγωνισμό στις αγορές διανομής παιχνιδιών για κονσόλες και PC».

Η Επιτροπή λέει επίσης ότι ανησυχεί ότι η Microsoft «μπορεί να αποκλείσει την πρόσβαση στα βιντεοπαιχνίδια της Activision Blizzard για κονσόλες και PC, συμπεριλαμβανομένων πολύ δημοφιλών παιχνιδιών όπως το Call of Duty». Οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ ανησυχούν επίσης για το ενδεχόμενο η Microsoft να εμποδίσει τη διανομή παιχνιδιών της Activision Blizzard σε ανταγωνιστικές συνδρομητικές υπηρεσίες παιχνιδιών (πχ. PlayStation Plus) ή υπηρεσιών cloud gaming (πχ. GeForce Now).

Οι ανησυχίες της Ε.Ε αντικατοπτρίζουν παρόμοιες καταγγελίες από τις ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου, όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανησυχεί για τον ανταγωνισμό όχι μόνο στις κονσόλες αλλά και σε επίπεδο λειτουργικών συστημάτων για προσωπικούς υπολογιστές. «Η Επιτροπή ανησυχεί ότι η Microsoft μπορεί να μειώσει την ικανότητα των άλλων λειτουργικών συστημάτων για PC να ανταγωνίζονται τα Windows, συνδυάζοντας τα παιχνίδια της Activision Blizzard και την cloud gaming υπηρεσία που παρέχει μέσω των Windows», αναφέρεται στην ανακοίνωση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Προσθέτει ακόμα ότι «αυτό θα αποθάρρυνε τους χρήστες να αγοράσουν PC που δεν τρέχει Windows».

Ήταν αναμενόμενο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξέταζε πιο προσεκτικά τη συμφωνία της Microsoft με την Activision, ειδικά αφότου η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA) του Ηνωμένου Βασιλείου προχώρησε σε μια πιο προσεκτική εξέταση της συμφωνίας τον Σεπτέμβριο. Αυτό οδήγησε τη Microsoft να ζητήσει την έγκριση της εξαγοράς της Activision προτού χαρακτηρίσει τις ανησυχίες της CMA ως "άστοχες" και κατηγορήσει τη ρυθμιστική αρχή ότι υιοθέτησε τις καταγγελίες της Sony χωρίς να εξετάσει την πιθανή ζημιά για τους καταναλωτές.

Από την πλευρά της η Microsoft έχει αναφέρει από την πρώτη στιγμή ότι η έγκριση της τεράστιας εξαγοράς θα χρειαστεί χρόνο μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέτασή της από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, υπολογίζοντας ότι αυτό θα γίνει στο τέλος του οικονομικού έτους 2023, το οποίο λήγει τον Ιούνιο του 2023.
 

  • Like 1
  • Thanks 1
  • Confused 1
  • Sad 1