Πριν 3.5 χρόνια, ο Mark Russinovich, CTO του Azure της Microsoft, είχε δηλώσει ότι ένα στα 4 instances στην cloud υπηρεσία της Microsoft στηρίζεται στο Linux.

Το 2017, η Microsoft ανακοίνωνε ότι το 40% των Azure virtual machines (VM) βασίζονταν στο Linux. Το Φθινόπωρο του 2018, ο Scott Guthire, υψηλόβαθμο στέλεχος της Microsoft δήλωνε ότι «περίπου τα μισά virtual machines του Azure βασίζονται στο Linux». Και έτσι φτάνουμε στις μέρες μας όπου ο Sasha Levin, προγραμματιστής του Linux Kernel, αναφέρει ότι η χρήση του Linux μέσα στο Azure έχει πλέον ξεπεράσει αυτή των Windows.

Το γεγονός αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη αφού το Linux το συναντάμε συχνότερα σε εταιρικά περιβάλλοντα, σε servers που τρέχουν στις εγκαταστάσεις τους οι εταιρείες και φυσικά στο cloud. Αντιθέτως η έκδοση των Windows Server παρουσιάζει σημαντική μείωση στη χρήση τα τελευταία χρόνια, με το Linux να καταλαμβάνει το 68% της αγοράς και με το ποσοστό αυτό να ανεβαίνει. Κάτι τέτοιο το είχε προβλέψει και η Microsoft αφού σε δηλώσεις του τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Scott Guthrie είχε αναφέρει ότι τα ποσοστά του Linux αυξάνονται κάθε μήνα».

Πάντως η επικράτηση του Linux δεν οφείλεται μόνο στους χρήστες αλλά και στις εγγενείς υπηρεσίες του Azure οι οποίες τρέχουν συχνά κάποια έκδοση του Linux, και με τη Microsoft να επεκτείνει τη χρήση του συγκεκριμένου λειτουργικού σε νέες υπηρεσίες που ετοιμάζει όπως το Azure Software Defined Network (SDN). Συνολικά το Azure υποστηρίζει 8 διαφορετικά Linux distros, χωρίς να προσμετράται σ' αυτό και το Azure Sphere, το ίδιο λογισμικό της εταιρείας το οποίο τρέχει μια «custom έκδοση του Linux». Και όλα τα παραπάνω, όταν ο προηγούμενος CEO της Microsoft, Steve Balmmer, χαρακτήριζε το Linux «καρκίνο», για να το αγαπήσει λίγα χρόνια μετά και με την εταιρεία να αποτελεί πλέον πλατινένιο μέλος του ιδρύματος Linux και να το ενσωματώνει στα Windows.

ZDNet