Η πλατφόρμα φιλοξενίας κώδικα GitHub ανακοίνωσε ότι 100 εκατομμύρια προγραμματιστές χρησιμοποιούν πλέον την πλατφόρμα.

Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει μια σημαντική αύξηση σε σχέση με τα 3 εκατομμύρια χρήστες που διέθετε η GitHub ακριβώς πριν από 10 χρόνια, τα 28 εκατομμύρια που ισχυριζόταν όταν η Microsoft την εξαγόρασε για 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από πέντε χρόνια και τα 90 εκατομμύρια που ανακοίνωνε μόλις πριν από τρεις μήνες.

Το GitHub έχει διανύσει μεγάλη απόσταση από το λανσάρισμά του το 2008 και πλέον αποτελεί την προεπιλεγμένη υπηρεσία φιλοξενίας για εκατομμύρια projects λογισμικού ανοιχτού κώδικα και proprietary λογισμικού, επιτρέποντας στους προγραμματιστές να συνεργάζονται γύρω από κοινά codebases από διαφορετικές τοποθεσίες.

Για τη Microsoft, το GitHub χρησιμεύει για να την βοηθήσει να έρθει πιο κοντά με το περιβάλλον των προγραμματιστών, αφού ως γνωστόν αρχικά αντιμετώπισε το λογισμικό ανοικτού κώδικα με κάτι παραπάνω από μια μικρή περιφρόνηση. Πλέον χρησιμοποιεί μεταξύ άλλων το GitHub και τα σχετικά δεδομένα του με ολίγον αμφιλεγόμενες μεθόδους προκειμένου να αναπτύξει μια εντυπωσιακή λειτουργία με την ονομασία Copilot και η οποία βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη. Ίσως πιο σημαντικό για τη Microsoft, στο εγγύς μέλλον τουλάχιστον, είναι ότι τα διάφορες προσφερόμενες επί πληρωμή συνδρομές του GitHub συνεισφέρουν πλέον περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως στα ταμεία της.

Κατά τη διάρκεια μιας κεντρικής ομιλίας το 2019, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Nat Friedman, δήλωσε ότι η εταιρεία στοχεύει σε 100 εκατομμύρια προγραμματιστές μέχρι το 2025. Έτσι λοιπόν το ορόσημο αυτό επιτεύχθηκε δύο χρόνια νωρίτερα από το αρχικό σχέδιο, κάτι σίγουρα εντυπωσιακό.

  • Like 5