Ο συνιδρυτής της Microsoft, Bill Gates, πιστεύει ότι το μέλλον των e-meetings (των εργασιακών συναντήσεων που πραγματοποιούνται εξ αποστάσεως με τη βοήθεια κάποιας εφαρμογής τηλεδιάσκεψης) αλλάζει και εκτιμά ότι σε βάθος τριετίας θα πραγματοποιούνται εντός του Metaverse.

To Metaverse μοιάζει αναπόφευκτο καθώς ήδη πολλές εταιρείες έχουν προσκολληθεί στον όρο -το Facebook άλλαξε ακόμα και την ονομασία του σε Meta, δηλαδή όχι την ονομασία του κοινωνικού δικτύου, αλλά της μητρικής εταιρείας του, ακολουθώντας τα χνάρια της Google με την Alphabet. Έχει όμως πραγματικό μέλλον το Metaverse; Οι περισσότεροι κολοσσοί της τεχνολογίας, και όχι μόνο -αν βάλουμε στο παιχνίδι και τις Nike, Adidas κ.ά.- πιστεύουν πως έχει, μεταξύ των οποίων και ο συνιδρυτής της Microsoft, Bill Gates. Σε μία ανάρτηση στο προσωπικό του blog, o Bill Gates επιχειρεί να κάνει μία αναδρομή της «δύσκολης χρονιάς» που περάσαμε, αναφέροντας παράλληλα και τους «λόγους για να είμαστε αισιόδοξοι» για το μέλλον. Ένας από αυτούς, είναι η «επιτάχυνση της καινοτομίας» όπως έγραψε, που είναι επικεντρωμένη στην ενίσχυση των εικονικών εμπειριών, έναν τομέα στον οποίο το Metaverse παίζει καθοριστικό ρόλο. Ως εκ τούτου, ο Bill Gates έκανε μία κατά κάποιο τρόπο τολμηρή πρόβλεψη.

«Μέσα στα επόμενα δύο ή τρία χρόνια, εκτιμώ ότι τα περισσότερα εικονικά meetings, θα μεταβούν από τα δίκτυα δισδιάστατης εικόνας -μοντέλο το οποίο αποκαλώ τα Τετράγωνα του Χόλυγουντ, αν και πιθανότητα γνωρίζω ότι αυτό δείχνει την ηλικία μου- στο metaverse, ένα τρισδιάστατο χώρο με ψηφιακά είδωλα (digital avatars)» έγραψε ο Bill Gates. «Tόσο το Facebook όσο και η Microsoft αποκάλυψαν πρόσφατα τα οράματα τους για αυτό, δείχνοντας στους περισσότερους ανθρώπους μία πρώτη εικόνα για το πως θα μοιάζει».

Αυτή την ώρα, το Metaverse συμβαίνει, άσχετα αν θα παραμείνει και η συγκεκριμένη ονομασία ή όχι.  Αν και οι λεπτομέρειες ενδέχεται να αλλάξουν ή να εξελιχθούν με την πάροδο του χρόνου, το Metaverse είναι επί της ουσίας η επόμενη γενιά του Διαδικτύου – ή κάποιου μέρους του, τουλάχιστον- που γνωρίζουμε αλλιώς και ως Web 3.0. Μεγάλο ρόλο θα παίζουν οι ψηφιακές αλληλεπιδράσεις σε εικονικούς χώρους, με τρισδιάστατα ψηφιακά είδωλα, και βεβαίως θα απαιτεί εξειδικευμένο hardware, όπως κάποιο τύπο headset ή γυαλιά εικονικής, επαυξημένης ή μικτής πραγματικότητας (VR, AR, MR).

year_in_review_article-hero_1200x564o.jpg

Αν και μοιάζει τολμηρή μία πρόβλεψη ότι θα δούμε τις τρισδιάστατες τηλεδιασκέψεις με avatars σε εικονικές τοποθεσίες να αντικαθιστούν τα σημερινά e-meetings που πραγματοποιούνται μέσω εφαρμογών όπως το Microsoft Teams ή το Zoom μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια εντούτοις δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι γίνεται από έναν άνθρωπο που δημιούργησε μία εταιρεία πολλών δισεκατομμυρίων που μεταμόρφωσε στον κόσμο του computing. O Bill Gates αναγνώρισε μάλιστα την άλλη πλευρά της εξίσωσης, δηλαδή το hardware, γράφοντας ότι τα γάντια «motion capturing» θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην εμπειρία.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ακόμα τέτοια εργαλεία, γεγονός που θα επιβραδύνει κάπως τον ρυθμό υϊοθέτησης (της τεχνολογίας). Ένας από τους λόγους που επέτρεψαν την ταχεία μεταστροφή στις βιντεοδιασκέψεις ήταν το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είχαν ήδη υπολογιστή ή κινητά με κάμερα. Η Microsoft σχεδιάζει να κυκλοφορήσει εσωτερικά μία έκδοση του hardware του χρόνου, η οποία χρησιμοποιεί μία απλή web camera για να δώσει κίνηση σε ένα avatar που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με το σημερινό 2D setup» επισήμανε ο Bill Gates στην ανάρτηση του.

Ο Bill Gates επίσης τόνισε ότι υπάρχουν ένα σωρό εταιρείες που εργάζονται σε τρισδιάστατα avatars και ορισμένα πρωτότυπα που είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει τον άφησαν ιδιαίτερα εντυπωσιασμένο. Ενθαρρυντικές βρήκε επίσης της εξελίξεις στον ήχο με το «spatial audio».

«Δεν μπορείτε να συνειδητοποιήσετε πόσο ασυνήθιστο είναι να βγαίνει ο ήχος μίας συνάντησης μόνο από το ηχείο του υπολογιστή μέχρι να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό. Χρειάζεται να γίνει ακόμα δουλειά, ωστόσο φτάνουμε σε ένα σημείο όπου η τεχνολογία αρχίζει να αναπαράγει πραγματικά την εμπειρία του να βρισκόμαστε μαζί στο γραφείο» γράφει ο Bill Gates.