Με την ανακοίνωση των Windows 10 S και του Surface Laptop, οι φίλοι της εταιρείας έμειναν με δύο σημαντικά ερωτήματα αναπάντητα, τουλάχιστον για την ώρα.

Τι θα γίνει με τη σειρά Surface Pro, και κυρίως, τι σκοπεύει να κάνει η εταιρεία με τα Windows phones;

 

Επιδεικνύοντας εξαιρετική επιδεξιότητα “στο PR”, ο CEO της εταιρείας, Satya Nadella, δεν έδωσε κάποια συγκεκριμένη απάντηση στο δεύτερο ερώτημα. Σύμφωνα με τον CEO της Microsoft, η εταιρεία θα συνεχίσει να κατασκευάζει κινητά. Όμως τα συγκεκριμένα κινητά, ενδεχομένως να μην μοιάζουν στο σχήμα ή στο ίδιο concept που βασίζονται τα σημερινά τηλέφωνα. Και αυτό που είπε, οδηγεί αναμενόμενα σε διάφορες εικασίες.

 

Οπότε με λίγα λόγια, η εταιρεία του Nadella φαίνεται πως έχει παραιτηθεί από την ιδέα των Windows 10 Mobile συσκευών όπως τις ξέρουμε σήμερα, αν και όχι εξ ολοκλήρου. Ο ίδιος αναγνωρίζει τη δουλειά που έχει γίνει με συνεργάτες OEM όπως είναι η HP για να δημιουργηθούν προϊόντα όπως το Elite x3, ωστόσο το χαρακτηρίζει ως κάτι που επικεντρώνεται σε μία συγκεκριμένη, εξειδικευμένη αγορά. Αυτό που φαίνεται να οδηγεί τις προσπάθειες της Microsoft στην αγορά mobile, δεν είναι άλλες από τα apps και της υπηρεσίες της στα iOS και Android. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι η Microsoft δεν ενδιαφέρεται πια για τα smartphones. Το αντίθετο. Απλώς περιμένει την “επόμενη σημαντική αλλαγή στην μορφή και τη λειτουργία τους”.

 

Και ο Satya Nadella το συγκρίνει με αυτό που επιτεύχθηκε με τα tablets της σειράς Surface, που καθόρισαν ή καλύτερα επαναπροσδιόρισαν την αγορά στη κατηγορία των 2-in-1. Αυτό ακριβώς επιθυμεί να συμβεί ο Nadella και με την αγορά των smartphones. Οπότε τα μελλοντικά smartphones της Microsoft ενδεχομένως να μην μοιάζουν με τα σημερινά, λέει ο Nadella.

 

Πιο συγκεκριμένα ο CEO της Microsoft ανέφερε σε συνέντευξη του απευθυνόμενος σε έναν δημοσιογράφο “Όταν λες ‘πότε πρόκειται να κυκλοφορήσουμε περισσότερα κινητά’ είμαι σίγουρος ότι θα φτιάξουμε περισσότερα κινητά. Αλλά μπορεί να μην μοιάζουν με τα κινητά που υπάρχουν σήμερα”. Βεβαίως το παραπάνω, οδήγησε σε διάφορες εικασίες και θεωρίες και επανέφερε την ιδέα του foldable tablet . Εξάλλου η Microsoft κατέχει αρκετές ευρεσιτεχνίες πάνω σε αυτό το concept, και παλαιότερα είχε επιδείξει το project Courier.

 

Ο Alex Kipman από την άλλη, ο εφευρέτης των Kinect και Hololens της Microsoft, υποστήριξε σε συνέντευξη του στο Bloomberg ότι “τα κινητά είναι ήδη νεκρά” και πως “οι άνθρωποι απλώς δεν το έχουν αντιληφθεί ακόμα”. Βλέπετε ο Kipman πιστεύει ότι μία συσκευή όπως το Hololens –ενδεχομένως υπό διαφορετική μορφή- θα αντικαταστήσει τα κινητά όπως τα ξέρουμε σήμερα, ωστόσο δεν ήταν σε θέση να ορίσει κάποιο χρονοδιάγραμμα για το πότε πιστεύει πως θα γίνει κάτι τέτοιο. Λογικά, για να υποστηρίζει κάτι τέτοιο, τα headsets τύπου mixed reality ή η augmented reality πρόκειται σύντομα να γίνουν mainstream (η Apple όπως φημολογείται ετοιμάζεται να επενδύσει στην επαυξημένη πραγματικότητα).

 

Αν και βεβαίως δεν μπορούμε να πούμε πως γνωρίζουμε τι θα γίνει στο μέλλον, μετά τα λεγόμενα του Satya Nadella, είναι μάλλον ασφαλές να υποθέσουμε πως τα Windows 10 Mobile και τα Windows phones έχουν πρακτικώς εγκαταλειφθεί.

 

Link.png Site: SlashGear
Link.png Site: The Verge