Η κίνηση εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των επενδύσεων του τεχνολογικού κολοσσού στην τεχνητή νοημοσύνη

H Microsoft πρόκειται να επενδύσει 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ στη Γερμανία, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, κατά κύριο λόγο στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, προσφέροντας με τον τρόπο αυτό μια ισχυρή τόνωση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, καθώς αυτή έρχεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη ύφεση που κλήθηκε να διαχειριστεί τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Μέσα από τη μεγαλύτερη επένδυσή της στη Γερμανία εδώ και σαράντα χρόνια, η Microsoft στοχεύει στο να διπλασιάσει τις υποδομές της σε επίπεδο τεχνητής νοημοσύνης και κέντρων δεδομένων στη χώρα, καθώς και να επεκτείνει τα εκπαιδευτικά της προγράμματα, όπως δήλωσε ο Μπραντ Σμιθ, πρόεδρος του τεχνολογικού κολοσσού.

"Προχωρούσε στην κίνηση αυτή λόγω της τεράστιας εμπιστοσύνης που έχουμε στη Γερμανία", ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι η γερμανική οικονομία, με την εξαγωγική έμφαση που τη χαρακτηρίζει, παραμένει σταθερά στην πρωτοπορία των τεχνολογικών αλλαγών.

Ο Σμιθ ανέφερε ότι η Γερμανία κατατάσσεται δεύτερη στην Ευρώπη στη δημιουργία εφαρμογών βασισμένων στην τεχνητή νοημοσύνη και ότι η τεχνητή νοημοσύνη υιοθετείται όλο και περισσότερο από τις γερμανικές εταιρίες, όμως η χώρα κατατάσσεται μόλις 11η στην Ευρώπη ως προς τις σχετικές με την ΑΙ δεξιότητες.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι η κίνηση αυτή συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στη Γερμανία, η οποία πρόσφατα εξασφάλισε σημαντικές επενδύσεις στους τομείς της κατασκευής μπαταριών, chip και φαρμάκων.

Ο Σολτς, ο οποίος επιχειρεί να ενισχύσει το επενδυτικό προφίλ της Γερμανίας, αναγνώρισε ότι η οικονομία της χώρας του είχε επηρεαστεί από τον αντίκτυπο της βραδύτερης οικονομικής ανάπτυξης διεθνώς.

"Αναμένουμε τη στιγμή που οι ρυθμοί θα επιταχυνθούν ξανά και τότε όλα θα είναι έτοιμα ώστε οι εταιρίες που έχουν επενδύσει εδώ και όσες έχουν πραγματοποιήσει επενδύσεις από τη Γερμανία να είναι έτοιμες", δήλωσε.

Νωρίτερα, τα γερμανικά επιμελητήρια βιομηχανίας και εμπορίου είχαν προειδοποιήσει ότι η οικονομία της χώρας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,5% φέτος, καταγράφοντας δεύτερη συνεχή χρονιά σε ύφεση και ταυτόχρονα τη χειρότερη πορεία της εδώ και δύο δεκαετίες.

Ήδη πολλές εταιρίες έχουν καλέσει τον τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό του οποίου ηγείται ο Σολτς, επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, σε συνεργασία με τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες, να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις σε επίπεδο φορολόγησης και γραφειοκρατίας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το ζήτημα της γραφειοκρατίας αλλά και τις ανησυχίες που εκφράζονται κατά καιρούς για την προστασία της ιδιωτικότητας, ο Σμιθ δήλωσε ότι ευελπιστεί να δει ένα ισορροπημένο, πρακτικό αλλά και στιβαρό κανονιστικό πλαίσιο.

"Τα ερωτήματα που θέτουν οι άνθρωποι στη Γερμανία ουσιαστικά απασχολούν τους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο...εφόσον κατορθώσουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις που υπάρχουν εδώ, στη Γερμανία, θα καλύψουμε τις ανάγκες όλου του κόσμου", δήλωσε.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι τόσο η ταϊβανέζικη TSMC, κατασκευάστρια εταιρία chip, όσο και η Intel, δεσμεύτηκαν για την πραγματοποίηση επενδύσεων στη Γερμανία, αν και με σημαντική στήριξη από το κράτος.

Η Μαριάν Γιάνικ, διευθύνων σύμβουλος της Microsoft στη Γερμανία, δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το πού ακριβώς θα πραγματοποιούνταν οι επενδύσεις, όμως ανέφερε ότι η εταιρία είχε το βλέμμα της στραμμένο κατά κύριο λόγο στη δυτική επαρχία της Ρηνανίας, καθώς και στις περιοχές γύρω από τον τραπεζικό κόμβο της Φρανκφούρτης.