Another one bites the dust για την κατηγορία των καταναλωτικών προιόντων της Microsoft, όπου σειρά έχουν τα mixed reality σχέδια της εταιρείας.

Η Microsoft ανακοίνωσε το τέλος υποστήριξης όλων των σχετικών συστημάτων αλλά και της λειτουργίας που σύντομα θα αφαιρεθεί από τις μελλοντικές εκδόσεις των Windows. Η λειτουργία, μαζί με την εφαρμογή Mixed Reality Portal και την Windows Mixed Reality για το Steam VR, έχει προστεθεί στη λίστα της Microsoft με τα χαρακτηριστικά των Windows που πλέον καταργούνται.

Το Windows Mixed Reality λανσαρίστηκε από τη Microsoft το 2017, σηματοδοτώντας την είσοδο της εταιρείας στην αγορά εικονικής πραγματικότητας, όπου ανταγωνιζόταν άλλους σημαντικούς παίκτες όπως την HTC και την Oculus, η οποία αποτελεί πλέον μέρος της Meta.

Η πλατφόρμα λειτούργησε ως πύλη για μια ποικιλία εμπειριών εικονικής πραγματικότητας, συμπεριλαμβανομένων παιχνιδιών και εφαρμογών. Το HoloLens της Microsoft ήταν μία από τις συσκευές που ήταν συμβατές με αυτή την πλατφόρμα, ενώ και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί όπως οι Acer, Dell, Lenovo, Asus, HP και Samsung κυκλοφόρησαν σχετικά headsets μικτής πραγματικότητας που λειτουργούσαν με το σύστημα της Microsoft. Παρά την κατάργηση του  Windows Mixed Reality, το HoloLens 2, το οποίο απευθύνεται σε εταιρικούς χρήστες, φαίνεται να μην επηρεάζεται. Νωρίτερα φέτος, η Microsoft κυκλοφόρησε μια δωρεάν αναβάθμιση των Windows 11 και αρκετές βελτιώσεις για το συγκεκριμένο σύστημα των 3.500 δολαρίων.

Ωστόσο, η Microsoft μειώνει σιγά σιγά τις δραστηριότητές της στον τομέα της εικονικής πραγματικότητας. Ο Alex Kipman, επικεφαλής του έργου HoloLens, αποχώρησε από την εταιρεία πέρυσι μετά από κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση. Στη συνέχεια, η Microsoft κατήργησε 10.000 θέσεις εργασίας, με πολλές από τις απολύσεις να επηρεάζουν εργαζόμενους που ασχολούνταν με έργα μικτής πραγματικότητας, συμπεριλαμβανομένης της καταργημένης πλέον εφαρμογής AltspaceVR.

Παρ' όλα αυτά, η Microsoft παραμένει προσηλωμένη στη διερεύνηση άλλων χρήσεων της εικονικής πραγματικότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εφαρμογή Microsoft Mesh, η οποία σύντομα θα επιτρέπει σε συναδέλφους να αλληλεπιδρούν σε ένα εικονικό περιβάλλον χωρίς να χρειάζονται headsets. Επιπλέον, μέσω μιας συνεργασίας με τη Meta, η Microsoft έχει αρχίσει να επιτρέπει στους χρήστες συστημάτων Quest να χρησιμοποιούν εφαρμογές του Office και να έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα Xbox Cloud Gaming.