Η επιστροφή των Surface συστημάτων στους ARM επεξεργαστές είναι γεγονός, με τη Microsoft να ανακοινώνει σήμερα το Surface Pro X.

Αρκετά χρόνια μετά την κυκλοφορία του Surface RT και του Surface 2, η Microsoft φέρνει στην αγορά ένα νέο Surface το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν, αφού αρχικά στηρίζεται σε ένα custom επεξεργαστή 7 watt με την ονομασία Surface SQ1, ο οποίος όπως φαίνεται αποτελεί μια custom εκδοχή του 8cx SoC της Qualcomm . Αν και το συγκεκριμένο chipset SoC έχει ανακοινωθεί εδώ και αρκετούς μήνες, ελάχιστα συστήματα έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά -όπως το Galaxy Books S της Samsung-, κάτι που αναμένεται να αλλάξει το επόμενο διάστημα. 

Το story της Microsoft για το Surface Pro X είναι να φέρει τα πλεονεκτήματα της ARM αρχιτεκτονικής που γνωρίζουμε από τα smartphones, αυτή τη φορά στους υπολογιστές. Αυτά είναι η συνεχής σύνδεση στο Internet μέσω LTE υποστήριξης, μεγάλη αυτονομία και άμεση ενεργοποίηση. Σαν φορητός υπολογιστής, η Microsoft κρατάει το βάρος σε πολύ χαμηλά επίπεδα, κάτω από τα 800 γραμμάρια, με το πιο λεπτό σημείο να έχει πάχος μόλις 5,3 χιλιοστά. Επιπλέον η οθόνη των 13 ιντσών τεχνολογίας Pixel Sense έχει περιμετρικά μικρά περιθώρια. Η ανάλυσή της φτάνει τα 2880 x 1920 με 267ppi ενώ το constrast ratio κυμαίνεται στα 1400:1. Παρέχει ακόμα δυνατότητα αναβάθμισης του αποθηκευτικού χώρου ο οποίος μπορεί να αφαιρεθεί. Ενσωματώνει φυσικά USB-C θύρες, με τη Microsoft να δείχνει τη δυνατότητα να συνδεθεί με δύο εξωτερικές 4K οθόνες. Σε ότι αφορά τις επιδόσεις του Surface Pro X, ο Panos Panay δηλώνει ότι αυτές δεν είναι καθόλου αμελητέες, αφού είναι 3 φορές μεγαλύτερες (ανά watt) από το περσινό Surface Pro 6. 

Σε επίπεδο software, το Surface  δεν έχει τους περιορισμούς του ARM παρελθόντος της σειράς, με τον χρήστη να έχει πρόσβαση σε μια πλήρη έκδοση των Windows 10 και τη δυνατότητα να τρέξει όλες τις desktop εφαρμογές του λειτουργικού. Στο αποσπώμενο πληκτρολόγιο το οποίο όπως και στη Surface Pro σειρά, είναι και κάλυμμα, «κρύβεται» το Surface Slim Pen, μια λεπτή εκδοχή του stylus της Microsoft το οποίο φορτίζει στην ειδική θέση του.

Το Surface Pro X θα είναι διαθέσιμο στις 5 Νοεμβρίου με τιμή $999.

  • Like 3
  • Thanks 1