Σύμφωνα με τη Microsoft, η επιλογή να μην προσθέσουν θύρα Thunderbolt στα Surface, ήταν συνειδητή.

Όπως εξηγεί η αμερικανική εταιρία, τα Surface laptops και tablets δεν έχουν θύρα Thunderbolt αλλά ούτε αφαιρούμενη μνήμη RAM, για λόγους ασφαλείας. Η πληροφορία αυτή έρχεται από ένα πρόσφατο webinar το οποίο ανέβασε ο γνωστός leaker WalkingCat στο Twitter. Σε αυτό το webinar, ο υπάλληλος της Microsoft κάνει μία γενική περιήγηση στο εσωτερικό των τελευταίας γενιάς συσκευών της εταιρίας, αναφερόμενος και στα Surface.

Κανένα Surface δεν έχει θύρα Thunderbolt. Γιατί όμως; Επειδή πρόκειται για θύρα άμεσης πρόσβασης στη μνήμη. Κάποιος θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση στη μνήμη μέσω αυτής της θύρας με αποτέλεσμα να πάρει πρόσβαση όχι μόνο σε ολόκληρη τη συσκευή αλλά και σε όλα τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στη μνήμη. Δεν πιστεύουμε, αυτή τη στιγμή, ότι η θύρα Thunderbolt μπορεί να προσφέρει την ασφάλεια που πραγματικά απαιτείται από τις συσκευές.

Το The Verge επαλήθευσε ότι η παρουσίαση είναι γνήσια και ότι ο υπάλληλος της Microsoft είναι ειδικός τεχνολογίας στα Surface, ο οποίος μάλιστα βρίσκεται στην Ολλανδία και εργάζεται εκεί για περισσότερα από 10 χρόνια. Στην παρουσίαση, ο ίδιος υπάλληλος, αποκάλυψε επίσης πως τα Surface δεν έχουν ούτε αφαιρούμενη μνήμη RAM λόγω παρόμοιων προβλημάτων ασφαλείας.

Εάν θα μπορούσατε να αναβαθμίσετε τη μνήμη… αυτό που μπορεί εύκολα να κάνει κάποιος είναι να παγώσει τη μνήμη με υγρό άζωτο, να αφαιρέσει τη μνήμη και στη συνέχεια να την τοποθετήσει σε μία συγκεκριμένη συσκευή ανάγνωσης και να αποκτήσει πρόσβαση σε όλα τα αποθηκευμένα δεδομένα. Γι’ αυτό σε όλες τις συσκευές Surface, η μνήμη δεν αναβαθμίζεται.

Το The Verge έσπευσε να ζητήσει από τη Microsoft να σχολιάσει τα παραπάνω γεγονότα, αλλά η εταιρία ανέφερε πως δεν είχε κάτι να προσθέσει. Άλλες εταιρίες οι οποίες κατασκευάζουν εταιρικά laptops και συσκευές, χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια θύρες Thunderbolt, όπως η Lenovo, Dell και η HP. Η Microsoft από την άλλη, δεν την χρησιμοποιεί ενώ μάλιστα έχει ενσωματώσει προστασία σε επίπεδο Kernel για τη Thunderbolt 3 και στα Windows 10.

The Verge