O οργανισμός Mozilla πρόκειται σύντομα να χρησιμοποιήσει εργαλεία anti-tracking για να προστατεύσει τους χρήστες του δημοφιλούς browser Firefox από τα «fingerprinting» και crypto-mining.

Για να καταστήσει κάτι τέτοιο δυνατό, ο οργανισμός Mozilla συνεργάστηκε για ακόμη μία φορά με την εταιρεία Disconnect, έναν πάροχο anti-tracking λογισμικού, της οποίας η ad tracker blocklist χρησιμοποιείται ήδη από τον Firefox για την παροχή προστασίας από το tracking.

Και οι δύο μέθοδοι προστασίας από τα fingerprinting και crypto-mining είναι ήδη διαθέσιμες σε όσους έχουν κατεβάσει τις εκδόσεις Firefox Nightly 68 και Beta 67, ωστόσο θα είναι ενεργοποιημένες από προεπιλογή σε μελλοντική έκδοση του browser. Tα crypto-mining scripts δημιουργούνται από επιτήδειους (βρίσκονται σε διάφορες ιστοσελίδες π.χ) για να εκμεταλλευτούν προς όφελος τους, τους πόρους του επεξεργαστή ή και της κάρτας γραφικών ανυποψίαστων χρηστών, για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων – μία διαδικασία που «εκτοξεύει» την δραστηριότητα του επεξεργαστή, επιβραδύνει το σύστημα και αυξάνει την κατανάλωση του.

Στην περίπτωση του fingerprinting, διάφορες πληροφορίες που συλλέγονται από τις ρυθμίσεις του browser (ανάλυση οθόνης, τύπος λειτουργικού συστήματος, τοποθεσία, ρυθμίσεις γλώσσας κ.ά) γίνονται διαθέσιμες σε διάφορες ιστοσελίδες –για λόγους βελτιστοποίησης του περιεχομένου και της λειτουργίας τους ή και για άλλους λόγους- και σε διαφημιστικές εταιρείες. Τα παραπάνω δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ταυτοποίηση των χρηστών και την παρακολούθηση της δραστηριότητας τους στο Internet, «ακόμα και αν έχουν διαγράψει τα cookies» υποστηρίζει ο οργανισμός Mozilla. Τα νέα χαρακτηριστικά προστασίας θα είναι διαθέσιμα μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

TechCrunch

  • Like 6
  • Thanks 2