Ύστερα από τρία χρόνια πυρετώδους ανάπτυξης, κυκλοφόρησε σήμερα η τελική έκδοση του GNOME 3, του δημοφιλούς γραφικού περιβάλλοντος που κάνουν χρήση αρκετές από τις διανομές Linux.

 

Πρόκειται για ένα ριζικά ανανεωμένο project το οποίο ξεκίνησε από το μηδέν, ενώ οι δυνατότητες που παραμένουν ίδιες σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις είναι ελάχιστες.

 

Η αισθητική του GNOME 3 έχει βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό, ενώ φαίνεται να έχει δανειστεί ορισμένα στοιχεία από το MAC OS X και μικρές πινελιές από το iOS της Apple. Μία από τις βασικές προσθήκες που φέρει ο GNOME 3 είναι ένα παράθυρο εργασιών ενσωματωμένο στην επιφάνεια εργασίας, μέσω του οποίου έχει κανείς τη δυνατότητα να ανοίγει εφαρμογές ή να κάνει περιήγηση μεταξύ αυτών που τρέχουν στο παρασκήνιο.

 

overview-big.png

 

Μία ακόμη σημαντική προθήκη είναι η δυνατότητα απευθείας αναζήτησης από την κεντρική οθόνη η οποία δίνει αποτελέσματα αποθηκευμένων αρχείων και εγκατεστημένων εφαρμογών.

 

 

Αν και δεν υπάρχει ακόμη κάποια σταθερή διανομή Linux που να ενσωματώνει το γραφικό περιβάλλον GNOME 3, οι χρήστες του μπορούν να το κατεβάσουν χειροκίνητα ή να περιμένουν την επίσημη κυκλοφορία του Ubuntu 11.04 ή του Fedora 15 στις 24 Μαΐου. Επίσης, μπορείτε να το δοκιμάσετε μέσα από LiveCD.

 

Link.png Site: downloadsquad.com