Οι προγραμματιστές του γραφικού περιβάλλοντος GNOME για Linux διανομές, ανακοίνωσαν την κυκλοφορία της τελικής έκδοσης του GNOME 3.4 με αισθητές αλλαγές στα γραφικά του αλλά και νέες δυνατότητες.

 

Όσον αφορά τις αλλαγές στο γραφικό περιβάλλον, τα παράθυρα εμφανίζονται από προεπιλογή μεγιστοποιημένα, ενώ η λειτουργικότητα των εφαρμογών έχει μοιραστεί σε δύο οθόνες για μεγαλύτερη ευκολία στο χρήστη. Ακόμη έχει περιοριστεί ο χώρος των γραμμών εργαλείων οι οποίες χρησιμοποιούνται πλέον αποκλειστικά σχεδόν για πλοήγηση, ενώ ο αποκρύπτεται η πάνω μπάρα των εφαρμογών που εμφανίζει τον τίτλο τους. Πολλές από τις επιλογές των εφαρμογών εμφανίζονται πλέον στην κεντρική μπάρα του γραφικού περιβάλλοντος, μόνο όμως για την εκάστοτε ενεργή εφαρμογή.

 

Πέρα από τις αλλαγές στα γραφικά έχει ενσωματωθεί το περιβάλλον Boxes το οποίο διαχειρίζεται τα εικονικά λειτουργικά συστήματα που είναι εγκατεστημένα, αλλά και τις απομακρυσμένες συνδέσεις σε άλλους υπολογιστές. Επιπλέον το GNOME 3.4 περιλαμβάνει την εφαρμογή Documents συγκεντρώνοντας έτσι όλα τα έγγραφα που έχει αποθηκευμένα ο χρήστης αποθηκευμένα στο σκληρό του δίσκο.

 

g34mb1-4f7744a-intro.png

 

Γενικότερα το πρώην προεπιλεγμένο γραφικό περιβάλλον της διανομής Ubuntu, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην απλοποίηση της εμπειρίας χρήσης χωρίς πολύπλοκες διαδικασίες και μενού που να μπερδεύουν τους χρήστες. Λειτουργίες όπως τα μεγιστοποιημένα παράθυρα ως προεπιλογή αλλά και η πρόσβαση στο μενού των εφαρμογών από την πάνω κεντρική μπάρα, σίγουρα μπορούν να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες και σε φορητές συσκευές όπως τα tablets.

 

boxes-4f7744a-intro.png

 

O GNOME 3.4 θα αποτελεί το προεπιλεγμένο γραφικό περιβάλλον του Fedora 17, το οποίο είναι προγραμματισμένο να κυκλοφορήσει τον Μάιο. Μπορεί κανείς βέβαια να κατεβάσει τη νέα έκδοση σε μορφή LiveCD για να τη δοκιμάσει από αυτό το σύνδεσμο.

 

Link.png Site: arstechnica.com