Αν και ο δήμος του Μονάχου ήταν κάποτε πρεσβευτής του λογισμικού ανοικτού κώδικα, η τοπική επιτροπή διοίκησης και προσωπικού αποφάσισε από το το 2020 τα Windows 10 να αντικαταστήσουν το Linux ως λογισμικό στα desktop μηχανήματα. Η απόφαση υπερψηφίσθηκε από τους Σοδιαλδημοκράτες και τους Συντηρητικούς.

Παρά τα χρόνια ανάπτυξης, η στροφή στο ανοικτό λογισμικό δεν απέδωσε καρπούς, αφού για παράδειγμα οι mail servers κατέληξαν να χρησιμοποιούν το Microsoft Exchange. Έτσι, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να υιοθετήσει πλήρως το “οικοσύστημα” της Microsoft.

 

Προφανώς η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι οι χρήστες ήταν δυσαρεστημένοι, ενώ πολλά προγράμματα που είναι απαραίτητα για τον δημόσιο τομέα διατίθενται μόνο για τα Windows. Έτσι περισσότερα από τα μισά από τα 800 απαραίτητα προγράμματα δεν τρέχουν σε Linux, ενώ για πολλά άλλα χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και σχολιαστικοί τρόποι παράκαμψης των προβλημάτων.

 

Η ψηφοφορία του δημοτικού συμβουλίου σε πλήρη απαρτία θα γίνει στις 23 Νοεμβρίου. Με δεδομένο ωστόσο ότι οι δύο παρατάξεις έχουν την πλειοψηφία, η αρνητική απόφαση για το Linux θεωρείται προεξοφλημένη. Πάντως, δεν έχει γίνει γνωστό αν θα διατηρηθεί το LibreOffice ή αν και αυτό θα δώσει τη θέση του στο Microsoft Office.

 

Link.png Site: Fudzilla