Η Intel παρουσίασε σήμερα τη beta έκδοση του Moblin 2.0, ένα πολύ ενδιαφέρον λειτουργικό σύστημα το οποίο προορίζεται για χρήση σε netbooks και mid υπολογιστές. Το Mobiln βασίζεται στο Linux και είναι βελτιστοποιημένο για χρήση με τη σειρά επεξεργαστών Intel Atom οι οποίοι κυριαρχούν στη κατηγορία των netbook φορητών υπολογιστών. Η ανάπτυξη του ξεκίνησε μόλις το 2007 από την Intel για να παραδωθεί πρόσφατα στο μη κερδοσκοπικό ίδρυμα του Linux.

 

Το γραφικό περιβάλλον του Moblin επιτρέπει πολύ εύκολα και εντυπωσιακά την εκτέλεση αρκετών λειτουργιών όπως την έναρξη των αγαπημένων σας προγραμμάτων, web browsing, ημερολογίου και media player απλά με το πάτημα 2-3 κουμπιών. Ο web browser βασίζεται στη WebKit rendering μηχανή ενώ μπορείτε να τρεξέτε χιλιάδες Linux εφαρμογές απευθείας χωρίς καμία μετατροπή.

 

Αν και όπως υποστηρίζει η Intel, "το Moblin δεν αποτελεί απειλή για τα Windows XP" τα οποία κυριαρχούν στη συγκεκρμένη αγορά, εντούτοις μερικά από τα χαρακτηριστικά του είναι άκρως ενδιαφέροντα. Δύο από αυτά είναι η πολύ γρήγορη εκκίνηση του μηχανήματος (κάτω από 10 δευτερόλεπτα) καθώς και η αύξηση διάρκειας της αυτονομίας του υπολογιστή στον οποίο είναι εγκατεστημένο το νέο λειτουργικό σύστημα της Intel.

 

File.png Download: Moblin Live Image (666mb!!)

Video Video: Moblin 2.0 Παρουσίαση

Link.png Site: Moblin.org