Το Dashboard, μια από τις πιο χαρακτηριστικές λειτουργίες του macOS, φτάνει στο τέλος της με την έκδοση 10.15 Catalina η οποία ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα.

Έχοντας κάνει την εμφάνισή του για πρώτη φορά πριν 14 χρόνια στο Mac OS X 10.4 Tiger, το Dashboard αποτέλεσε στην ουσία ένα "δεύτερο desktop" το οποίο εμφανιζόταν πάνω από την κλασσική επιφάνεια εργασίας του λειτουργικού, με τον χρήστη να μπορεί να εγκαταστήσει μια σειρά από widgets στα οποία είχε άμεση πρόσβαση. Στα πρώτα widgets που είχε διαθέσει η Apple για το Dashboard, ξεχώριζαν αυτά για την παρακολούθηση της τιμής συγκεκριμένων μετοχών, ένα για τον καιρό, μια μίνι αριθμομηχανή καθώς και ένα widget που ο χρήστης μπορούσε να κρατήσει γρήγορες σημειώσεις. 

Μελλοντικά η Apple έδωσε τη δυνατότητα στους χρήστες να δημιουργήσουν τα δικά τους widgets όμως το ενδιαφέρον με τα χρόνια ατόνησε αρκετά ενώ ακόμα και ως λειτουργία η αλήθεια είναι ότι δεν συνάντησε μεγάλη αποδοχή, φτάνοντας το 2010 στην απενεργοποίησή του εξ ορισμού από το macOS 10.10 Yosemite. Στην τρέχουσα έκδοση του macOS με την ονομασία Mojave, το Dashboard παραμένει απενεργοποιημένο με τους χρήστες να μπορούν να το ενεργοποιήσουν μέσα από το Mission Control ή με την προσθήκη του στο Dock.

Όμως με βάση την πρώτη beta έκδοση του macOS Catalina, το Dashboard έχει αφαιρεθεί πλήρως από το λειτουργικό χωρίς να υπάρχει δυνατότητά ενεργοποίησής του. 

Macrumors

 

  • Like 1