Μετά την περσινή έκδοση στην οποία είχε δοθεί έμφαση στη σταθερότητα και λιγότερο στα νέα χαρακτηριστικά, το macOS 10.14 Mojave έρχεται με αρκετά χαρακτηριστικά που απευθύνονται κυρίως σε power users.

Το πρώτο είναι η λειτουργία dark mode στην οποία τα μενού και οι ρυθμίσεις έχουν μια πολύ πιο σκούρα εμφάνιση για όσους προτιμούν μια τέτοια εμφάνιση. Η λειτουργία του Dark Mode επεκτείνεται και σε εφαρμογές όπως στο εργαλείο προγραμματισμού Xcode. Ακόμα το νέο macOS διαθέτει ένα καλύτερο εργαλείο για screenshots το οποίο εκτός από εικόνες του desktop, μπορεί να καταγράφει και βίντεο.

Screenshot_17.jpg.b48c8de36ad29c1eed1bbf4a507d6584.jpg

Η Continuity Camera είναι μια νέα λειτουργία που επεκτείνει τη συνεργασία iOS συσκευών με το macOS, επιτρέποντας τη λήψη φωτογραφιών με την κάμερα του iPhone και την ενσωμάτωσή τους σε μια ανοιχτή εφαρμογή επεξεργασίας φωτογραφιών στο macOS. Ακόμα οι εφαρμογές News, Stocks, Voice Memos που τις έχουμε δει στο iPhone, έρχονται και στο macOS όπως επίσης η εφαρμογή Home για διαχείριση των συμβατών έξυπνων Homekit συσκευών που έχετε στο σπίτι σας, μέσα από τον υπολογιστή αυτή τη φορά.

Έμφαση δίνει η Apple στην προστασία των δεδομένων και την ιδιωτικότητα κάθε κατόχου mac υπολογιστή αναφέροντας ενδεικτικά «πιστεύουμε ότι πρέπει να είστε εσείς αυτός που θα αποφασίσει ποιος θα έχει πρόσβαση σ' αυτά» με εμφάνιση σχετικών μηνυμάτων στην εφαρμογή της κάμερας, του μικροφώνου, των δεδομένων του Safari και των backup.  Περνώντας στο Safari και αναφερόμενη στη Google ως "εταιρεία δεδομένων", η Apple κάνει πολύ πιο δύσκολη την καταγραφή της χρήσης στοιχείων για το πως ο κάτοχος ενός υπολογιστή χρησιμοποιεί τον browser και τις σελίδες που επισκέπτεται. Για το σκοπό αυτό θα εμφανίζει το μήνυμα "Do you want to be tracked" στην προσπάθεια μιας ιστοσελίδας να αποθηκεύσει cookies για στόχευση διαφημίσεων ή άλλων στοιχείων για την αναγνώριση της συσκευής με την οποία συνδέεστε στο Internet.

Screenshot_21.jpg.5407a05882289e67a547824f3198fe5b.jpg

Ανασχεδιασμένη είναι η σελίδα εμφάνισης πληροφοριών μιας εφαρμογής μέσα από το Mac Store η οποία μπορεί να περιλαμβάνει και Video Preview, με νέο σύστημα αξιολόγησης, παρόμοιο με αυτό του iPhone.

Στην παρουσίαση του νέου macOS, ο επικεφαλής του τμήματος λογισμικού της Apple, Craig Federighi, έδωσε τέλος στα σενάρια ενοποίησης του macOS με το iOS, δίνοντας όμως μια πρόγευση για τη δυνατότητα ανάπτυξης εφαρμογών που θα τρέχουν και στις δύο πλατφόρμες, και θα μοιράζονται σχεδόν τον ίδιο κώδικα. Παρόμοια πληροφορία είχε διαρρεύσει πριν μερικούς μήνες όμως είναι προφανές ότι η Apple δεν είναι ακόμα έτοιμη να φέρει εκατομμύρια εφαρμογές του App Store στο Mac Store όπως είναι ο μεγάλος της στόχος, με τη δυνατότητα αυτή να δίνεται στους προγραμματιστές του χρόνου, πιθανόν στην επόμενη WWDC. Μια πρόγευση πάντως σύμφωνα με τον Federighi, είναι οι εφαρμογές των News, Stocks, Home και Voice Memo οι οποίες έχουν δημιουργηθεί με το νέο τρόπο. 

applekit.JPG.a1f426bddec121360b2021d9ee75bc30.JPG

Παραδοσιακά, οι προγραμματιστές θα έχουν από σήμερα τη δυνατότητα να «παίξουν» με τη beta έκδοση του macOS 10.14 Mojave, ενώ η τελική έκδοση αναμένεται μέσα στο Φθινόπωρο.

  • Like 2
  • Thanks 1