Η Opera, η νορβηγική εταιρεία που κατασκευάζει τον ομώνυμο browser, προχώρησε σήμερα σε ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις σχετικά με το δημοφιλές της πρόγραμμα.

 

Η πιο σημαντική είναι η προσθήκη δυνατότητας επεκτάσεων στον Opera 11 κάτι που ήταν για αρκετά χρόνια η σημαντικότερη απαίτηση των χρηστών του προγράμματος. Τη δυνατότητα αυτή έχουν όλοι οι ανταγωνιστές του Opera όπως ο Firefox, Chrome, Safari και Internet Explorer. Οι επεκτάσεις θεωρούνται από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά σε έναν browser αφού οι προγραμματιστές μπορούν να αναπτύξουν δυνατότητες για τον browser χωρίς να περιμένουν να τις υποστηρίξει επίσημα ο κατασκευαστής.

 

Η πρώτη alpha έκδοση του Opera 11 θα κυκλοφορήσει σύντομα μαζί με τα απαραίτητα εργαλεία έτσι ώστε οι προγραμματιστές να ξεκινήσουν την ανάπτυξη διάφορων plugins.

 

Επιπλέον η Opera ανακοίνωσε ότι η φορητή έκδοση του browser της, ο Opera Mobile 10, θα κάνει την εμφάνιση της στη πλατφόρμα του Android «περίπου σε ένα μήνα». Η έκδοση για Android διαφοροποιείται από την αντίστοιχη για Symbian και Windows Mobile αφού υποστηρίζει hardware acceleration και την multitouch λειτουργία pinch to zoom.

 

Συνολικά, 140 εκατομμύρια χρήστες χρησιμοποιούν browser της Opera είτε στον υπολογιστή τους είτε σε φορητή συσκευή. Μάλιστα η βάση χρηστών του προγράμματος έχει διπλασιαστεί από τον Δεκέμβριο του 2009 με τις αναδυόμενες αγορές όπως της Ινδίας να ξεχωρίζουν.

 

Link.png Site: Opera 11 Extensions