Τελικά, η Microsoft αποδεικνύει μέρα, με την μέρα πόσο διαφορετική εταιρεία είναι σε σχέση με το παρελθόν με μια ανακοίνωση έκπληξη στο συνέδριο Build 2016 για προγραμματιστές, που αφορά το ...Linux.

Η εταιρεία, της οποίας ο CEO πριν από μερικά χρόνια, Steve Ballmer, χαρακτήρισε το Linux καρκίνο, ολοένα και περισσότερο αγκαλιάζει το ανοιχτού κώδικα λειτουργικό σύστημα, και εύλογα προκαλεί ανησυχία και υποψίες στην άλλη πλευρά.

 

Έτσι μετά τα Visual Studio Code και SQL Server για Linux, η Microsoft ανακοίνωσε ότι θα ενσωματώσει το command line shell Bash καθώς και υποστήριξη στα binaries της διανομής Ubuntu στα Windows 10 με το Anniversary Update, το οποίο θα διατεθεί δωρεάν στους χρήστες των Windows 10 το ερχόμενο καλοκαίρι.

 

P1060932.jpg

 

Αυτά είναι εξαιρετικά νέα για τους developers που θέλουν να χρησιμοποιούν εργαλεία command line για την ανάπτυξη των εφαρμογών τους αλλά και για τους power users που σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να εγκαταστήσουν third-party εργαλεία όπως το Cygwin ή κάποιο virtual machine. Για να γίνει κάτι τέτοιο εφικτό, η Microsoft συνεργάστηκε με την Canonical, δημιουργό της διανομής Ubuntu, δημιουργώντας στην ουσίας μια υποδομή μέσα στα Windows 10, με την ονομασία Windows Sybsystem for Linux, στην οποία εκτελείται ένα user-mode image του Ubuntu!

 

Η χρήση του Bash, σε όχι και τόσο εγγενή περιβάλλοντα δεν είναι κάτι το νέο, αφού το OS X της Apple έχει αυτή την δυνατότητα, ωστόσο τόσο η συγκεκριμένη προσπάθεια όσο και άλλες –π.χ η εγκατάσταση Universal Windows apps με διπλό κλικ- δείχνει ότι η Microsoft είναι αποφασισμένη να αφήσει τους χρήστες να εγκαθιστούν και να τρέχουν εφαρμογές με τον τρόπο που τους αρέσει.

 


bash.jpg

 

Όπως έκανε σαφές στην παρουσίαση της πρώτης ημέρας κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Build, η Microsoft επιθυμεί ένας υπολογιστής που τρέχει Windows 10, να αποτελέσει το απόλυτο μηχάνημα ανάπτυξης εφαρμογών για διαφορετικές πλατφόρμες, χωρίς περιορισμούς.