Η Microsoft σχεδιάζει να σταματήσει την υποστήριξη των Windows 10 το 2025, 10 χρόνια μετά την αρχική κυκλοφορία του λειτουργικού συστήματος.

Κάτι τέτοιο αναμένεται να δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα καθώς εκτιμάται ότι 1 δισεκατομμύριο υπολογιστές παγκοσμίως δεν θα μπορούν να αναβαθμίσουν στα Windows 11 λόγω των αυστηρών απαιτήσεων hardware που έθεσε η Microsoft. Αυτό σημαίνει ότι το 2025 εκατομμύρια υπολογιστές θα τρέχουν ένα λειτουργικό σύστημα χωρίς υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένων κρίσιμων ενημερώσεων ασφαλείας.

Για να αποφευχθεί αυτό το σενάριο, η μη κερδοσκοπική οργάνωση Public Interest Research Group (PIRG) έστειλε υπογεγραμμένο αίτημα από 20.000 ανθρώπους στη Microsoft, ζητώντας να παρατείνει την υποστήριξη των Windows 10 πέρα από το 2025. Η PIRG υποστηρίζει ότι η εγκατάλειψη των Windows 10 θα προκαλέσει την αχρήστευση περισσότερων υπολογιστών από οποιαδήποτε άλλη ενέργεια στο παρελθόν. 

Τα Windows XP για παράδειγμα υποστηρίχθηκαν για 13 χρόνια πριν διακοπεί η υποστήριξη τους. Επιπλέον, τα Windows 10 κυκλοφόρησαν αρχικά με μεγαλύτερη συμβατότητα με παλαιότερους υπολογιστές Windows 7 και 8.1 για να διευκολυνθεί η αναβάθμιση. Έτσι η απόφαση της Microsoft να αναγκάσει τη μετάβαση στα Windows 11 είναι «εκπληκτική και προβληματική» κατά την PIRG.

Η οργάνωση η απόφαση της Microsoft δεν είναι μόνο κακή για τους καταναλωτές που θα βρεθούν με άχρηστους υπολογιστές, αλλά και κακή για το περιβάλλον. Οι εκατοντάδες εκατομμύρια παλιοί υπολογιστές που δεν θα μπορούν να αναβαθμιστούν στα Windows 11 θα καταλήξουν σε χωματερές, προσθέτοντας σημαντικά στα ήδη τεράστια ποσά ηλεκτρονικών αποβλήτων παγκοσμίως.

Η Microsoft δεν έχει απαντήσει ακόμα στο αίτημα της PIRG. Ωστόσο, κυκλοφορούν φήμες ότι η εταιρεία προετοιμάζει ήδη τα Windows 12 τα οποία αναμένεται να κυκλοφορήσουν το 2024, μόλις ένα χρόνο πριν τη διακοπή υποστήριξης των Windows 10. Η κίνηση αυτή δείχνει ότι η Microsoft σχεδιάζει να “σπρώξει” γρήγορα τους χρήστες σε νεότερες εκδόσεις Windows, παρά το γεγονός ότι εκατομμύρια υπολογιστές δεν θα μπορούν να αναβαθμιστούν.

  • Like 13
  • Confused 2
  • Sad 2