Η προαιρετική ενημέρωση της Microsoft ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για την ολοκληρωτική κατάργηση του Flash το 2021.

Η Microsoft κυκλοφόρησε μία προαιρετική ενημέρωση που αφαιρεί το Flash της Adobe από τα Windows 10 ενώ την ίδια στιγμή αποτρέπει την επανεγκατάστασή του. Αυτή η ενημέρωση ουσιαστικά αποτελεί την αρχή του τέλους για το Flash. Ωστόσο, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Bleeping Computer, η ενημέρωση KB4577586 αφαιρεί την έκδοση Flash που περιλαμβάνεται στα Windows 10 και όχι τις αυτόνομες εκδόσεις που μπορεί να έχει εγκαταστήσει ο χρήστης. Επίσης, δεν αφαιρείται ούτε από τον Edge ή άλλους browsers.

Η υποστήριξη των Windows 10 για το Flash θα λήξει επίσημα στο τέλος του έτους, χωρίς να κυκλοφορήσουν περαιτέρω ενημερώσεις για τον Internet Explorer 11 ή την παλαιότερη έκδοση Edge που δεν βασίζονταν στο Chromium. Η τελευταία έκδοση Edge, βασιζόμενη στο Chromium, θα χάσει την υποστήριξη Flash τον Ιανουάριο του 2021.

Θα κυκλοφορήσουμε αυτήν την ενημέρωση πριν από το τέλος της υποστήριξης για να βοηθήσουμε τους χρήστες να δοκιμάσουν και να επικυρώσουν την καλή λειτουργία των συστημάτων τους αλλά και να ελέγξουν οτιδήποτε θα μπορούσε να προκύψει από την κατάργηση του Adobe Flash.

Τον περασμένο μήνα, η Microsoft κυκλοφόρησε ένα χρονοδιάγραμμα για το τέλος του Flash, λέγοντας ότι το εργαλείο αφαίρεσης θα κυκλοφορήσει ως προαιρετική ενημέρωση στο Windows Update έως τις αρχές του 2021. Μετά από μερικούς μήνες, η ενημέρωση θα περάσει στο στάδιο «recommended update» ενώ η αμερικανική εταιρία θα αφαιρέσει οποιαδήποτε frameworks διαθέσιμα προς τους προγραμματιστές, πολιτικές ομάδας (group policies) και στοιχεία περιβάλλοντος του Edge & IE 11 τα οποία σχετίζονται με το Flash.

Η Google τερματίζει επίσης την υποστήριξη Flash για το Chrome τον Δεκέμβριο του έτους που διανύουμε. Επιπλέον, η ίδια η Adobe τερματίζει την ανάπτυξη του Flash το 2020 και σύντομα θα δώσει οδηγίες για το πώς ακριβώς θα μπορούν οι χρήστες να το αφαιρέσουν εντελώς από τα συστήματά τους.