Η Microsoft εξετάζει το ενδεχόμενο να ανακοινώσει το Copilot και για τα… Windows 10, κάτι που αναμφισβήτητα αποτελεί μεγάλη «κωλοτούμπα» από τη πλευρά της ηγεσίας της.

Αν η πληροφορία-φήμη αποδειχτεί αληθινή δείχνει ένα πράγμα: πόσο σημαντική είναι πλέον η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) για το μέλλον της εταιρείας. Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας Windows Central, οι κάτοχοι υπολογιστών Windows 10 πρόκειται σύντομα να δουν την άφιξη του Copilot, του ψηφιακού βοηθού Τεχνητής Νοημοσύνης της εταιρείας.

Ο Zac Bowden της ιστοσελίδας Windows Central είναι ένας από τους καλύτερα πληροφορημένους δημοσιογράφους για όλα όσα αφορούν τα Windows, το Office και τη Microsoft γενικότερα και σύμφωνα με πληροφορίες του -που προέρχονται από άτομα που γνωρίζουν το θέμα- η Microsoft σχεδιάζει να φέρει τη Τεχνητή Νοημοσύνη της στους περίπου ένα δισεκατομμύριο χρήστες του λειτουργικού συστήματος Windows 10.

Η Microsoft ξεκίνησε τη σταδιακή διάθεση του ψηφιακού βοηθού Τεχνητής Νοημοσύνης με τα Windows 11 version 23H2, που διαθέτει ακόμα και ξεχωριστό πλήκτρο για το Microsoft Copilot απευθείας στη γραμμή εργασιών (Taskbar) του λειτουργικού συστήματος. Αν και η εταιρεία φρόντισε να τοποθετήσει το Copilot -ή πρόκειται να τοποθετήσει καθώς η τελευταία ενημέρωση των Windows 11 δεν έχει φτάσει σε όλους- στο περιβάλλον desktop κάθε χρήστη που μπορούσε, υπάρχει ακόμα ένα μεγάλο κομμάτι χρηστών που διαθέτει το παλαιότερο λειτουργικό σύστημα Windows 10 και το οποίο δεν έχει γνωρίσει ακόμα κάποιο από τα νέα χαρακτηριστικά AI της εταιρείας. Όμως όπως ήδη αναφέραμε, αυτό πρόκειται σύντομα να αλλάξει. Το Microsoft Copilot σύμφωνα με πληροφορίες του Windows Central πρόκειται να διατεθεί και για τα Windows 10 μέσω μίας ενημέρωσης που πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα. Ακριβώς όπως και στα Windows 11, η ενημέρωση στα Windows 10 πρόκειται να εγκαταστήσει το εικονίδιο του Copilot απευθείας στη γραμμή εργασιών και το οποίο πρόκειται να ανοίγει ακριβώς την ίδια πλευρική μπάρα που υπάρχει και στα Windows 11.

Ο βασικός λόγος πίσω από αυτή την απόφαση είναι το μερίδιο αγοράς. Τα Windows 10 εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σε περίπου ένα δισεκατομμύριο ενεργές συσκευές, όταν οι ενεργές συσκευές Windows 11 είναι περίπου 400 εκατομμύρια σε μηνιαία βάση. Η Microsoft θεωρεί ότι αυτό το επιπλέον ένα δισεκατομμύριο χρήστες είναι μια ανεκμετάλλευτη αγορά για την επέκταση του Copilot και έτσι η προσθήκη του στα Windows 10 ήταν το προφανές επόμενο βήμα. Χάρη σε αυτή την απόφαση, το έργο της Microsoft να πείσει τους προγραμματιστές να δημιουργήσουν πρόσθετα για το Copilot θα είναι ευκολότερο: αλλιώς ακούγεται το 1,4 δις χρήστες από το 400 εκατομμύρια. Όσο περισσότερους χρήστες έχει το Copilot, τόσο σημαντικότερος γίνεται ο λόγος για έναν developer να αναπτύξει κάποιο πρόσθετο για το Copilot αντί να επιλέξει κάποια ανταγωνιστική λύση. Η εμπειρία χρήσης, σύμφωνα με πληροφορίες, όπως και οι δυνατότητες του Copilot θα είναι ακριβώς ή σχεδόν ίδια και στις δύο εκδόσεις των Windows, συμπεριλαμβανομένης και της συμβατότητας των πρόσθετων. Λέγεται επίσης, ότι η νέα ηγεσία των Windows επιθυμεί να διατηρήσει τους χρήστες των Windows 10 ενημερωμένους όσον αφορά τα νέα χαρακτηριστικά και τις υπηρεσίες με το Windows Copilot να είναι μόνο ένα από τα αρκετά νέα χαρακτηριστικά που η εταιρεία σχεδιάζει να φέρει στο παλαιότερο λειτουργικό σύστημα. Αυτή η αλλαγή στη στρατηγική έρχεται σε πλήρη αντίθεση με εκείνη του Panos Panay, που είχε μετακινήσει όλες τις προσπάθειες της εταιρείας στα Windows 11 και είχε προχωρήσει πιο γρήγορα από το αναμενόμενο. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, δεν είναι απίθανο να ληφθεί κάποια απόφαση για να παραταθεί η ημερομηνία λήξης της υποστήριξης των Windows 10 πέρα από τον Οκτώβριο του 2025. Δεν έχει ωστόσο ληφθεί κάποια απόφαση ακόμα από πλευράς Microsoft.  

  • Like 1