Ίσως και εσείς έχετε στο μενού έναρξης τα νέα εικονίδια των Office web apps χωρίς να το ζητήσατε.

Οι υποχρεωτικές ενημερώσεις των Windows 10 δεν είναι κάτι νέο, αλλά ένα πρόσφατο παράδειγμα φαίνεται πως ξεπερνά τα όρια. Ιστοσελίδες όπως το TheVerge και ZDNet αλλά και άλλοι χρήστες αναφέρουν ότι τα Windows 10 κάνουν επανεκκίνηση τους υπολογιστές για να εγκαταστήσουν συνδέσμους οι οποίοι οδηγούν στις web εκδόσεις των Office. Σύνδεσμοι οι οποίοι εκτελούνται μέσω του Edge και συμπεριλαμβάνονται στο μενού Έναρξης των Windows 10. Και παρά τις αρχικές αναφορές, αυτή η ενημέρωση δεν περιορίζεται μόνο στους Insiders αλλά και σε χρήστες που χρησιμοποιούν άλλες τυπικές εκδόσεις Windows 10.

Οι εφαρμογές αυτές δεν καταλαμβάνουν χώρο αποθήκευσης ή άλλους πόρους. Μέχρι και σήμερα, η εγκατάσταση αυτών των εφαρμογών του Office ήταν προαιρετική. Παρ’ όλα αυτά, τα Windows δεν ζητούν τη συγκατάθεση του χρήστη αλλά ούτε τον ενημερώνουν για το τι πρόκειται να εγκαταστήσει η ενημέρωση. Με άλλα λόγια, η Microsoft μπορεί να διακόψει τις εργασίες του χρήστη, απαιτώντας επανεκκίνηση του υπολογιστή μόνο και μόνο για να προωθήσει την σουίτα εφαρμογών της, Office.

Μετά το σχετικό σάλο που δημιουργήθηκε, η Microsoft προχώρησε σε σχετική έρευνα αναφέροντας ότι η όλη κατάσταση οφείλεται σε bug. Μέχρι σήμερα η εταιρεία προχωρούσε σε «καρφίτσωμα» των εικονιδίων όλων των Office web apps (Word, Excel, PowerPoint, Outlook) σε όσους χρήστες δεν είχαν εγκατεστημένο το Office στον υπολογιστή τους, με τη λειτουργία να έχει τη μορφή shortcut. Εξαιτίας ενός bug που βασίζεται σε μια νέα λειτουργία που βρίσκεται υπό ανάπτυξη, η Microsoft αναφέρει ότι τα σχετικά εικονίδια μετατράπηκαν σε εγκατεστημένες εφαρμογές ακόμα και αν ο χρήστης είχε εγκατεστημένο το Office κάτι που δεν θα έπρεπε να γίνει. Το πάτημα οποιουδήποτε σχετικού εικονιδίου, έχει ως αποτέλεσμα το άνοιγμα της εκάστοτε εφαρμογής σε παράθυρο του Edge browser υπό μορφή PWA, χωρίς δηλαδή να φαίνεται το περιβάλλον του browser δίνοντας την εντύπωση μιας εγγενούς εφαρμογής.

Η Microsoft αναφέρει ότι έχει «παγώσει» για την ώρα τη σχετική αλλαγή, προκειμένου να εντοπίσει και να επιδιορθώσει το bug. Όσοι εντοπίσουν πάντως τα σχετικά εικονίδια στο μενού έναρξής τους, μπορούν να τα αφαιρέσουν με την κλασσική μέθοδο της απεγκατάστασης εφαρμογών, είτε απευθείας από το εικονίδιο με δεξί κλικ είτε μέσω του πίνακα ελέγχου.

  • Haha 2