Σε μία ανάρτηση στο επίσημο blog των Windows 11, η Microsoft αποκάλυψε ότι θα συμπεριλάβει το χαρακτηριστικό Dynamic Refresh Rate στο Desktop, δηλαδή στο δισδιάστατο «βασίλειο» των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, της πλοήγησης στο Internet, των προσωπικών λογαριασμών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κ.ά.

Αυτό σημαίνει ότι τα Windows 11 θα είναι σε θέση να αλλάζουν δυναμικά τον ρυθμό ανανέωσης της οθόνης με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας ότι κριθεί απαραίτητο.

Πιο συγκεκριμένα, στην περίπτωση που διαβάζετε ένα άρθρο στην αγαπημένη σας ιστοσελίδα, τα Windows θα «χαμηλώσουν» τον ρυθμό ανανέωσης στα 60Hz -για όσο διαβάζετε- για να εξοικονομηθεί ενέργεια. Αν ωστόσο διαπιστωθεί κάποια αλλαγή ή προχωρήσετε σε κάποια ενέργεια όπως για παράδειγμα να κινήσετε το ποντίκι ή να μετακινήσετε ένα παράθυρο, ο ρυθμός ανανέωσης της οθόνης θα αλλάξει στην προκαθορισμένη από τον χρήστη τιμή.

Το συγκεκριμένο σενάριο είναι αναμφισβήτητα εξαιρετικά χρήσιμο για συσκευές που λειτουργούν με μπαταρία όπως είναι οι φορητοί υπολογιστές, τα convertibles ή τα tablets. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ορισμένες απαιτήσεις για την ενεργοποίηση του χαρακτηριστικού: απαιτείται η οθόνη της συσκευής να υποστηρίζει «adaptive refresh rate» (π.χ. κάποια τεχνολογία εκ των AMD FreeSync ή Nvidia G-SYNC) καθώς και 120Hz ή υψηλότερο ρυθμό ανανέωσης.

Η κάρτα γραφικών επίσης θα πρέπει να υποστηρίζει το νέο πρότυπο WDDM 3.0 – ένα ακόμα αποκλειστικό χαρακτηριστικό των Windows 11. Έτσι, παρέχεται καλύτερη υποστήριξη από την άποψη των γραφικών για εφαρμογές Linux ενώ προσθέτει δυνατότητα εκχώρησης διαφορετικών apps σε διαφορετικές GPUs, κάτι που ενδεχομένως να σημαίνει ότι μελλοντικά θα υποστηρίζονται και... multi-chip κάρτες γραφικών (Multi-Chip Module), μία προσέγγιση που οι κατασκευαστές γραφικών ενδέχεται να υιοθετήσουν μελλοντικά.

  • Like 4
  • Sad 2