Η Microsoft ετοιμάζεται να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του πλήκτρου Print Screen (Prt Scr) στα Windows 11.

Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες η προεπιλεγμένη συμπεριφορά θα ανοίγει πλέον το εργαλείο Snipping Tool των Windows αντί να καταγράφει μια εικόνα ολόκληρης της οθόνης σας και να την αντιγράφει στο Clipboard. Η Microsoft έχει αρχίσει να δοκιμάζει αυτή την αλλαγή στις πρόσφατες beta εκδόσεις των Windows 11 ενώ πρόσφατα πρόσθεσε στο εργαλείο δυνατότητα εγγραφής βίντεο των κινήσεων που κάνει ο χρήστης στο desktop, ένα αίτημα πολλών ετών.

Ενώ τα Windows 11 διαθέτουν ήδη μια ρύθμιση που σας επιτρέπει να αλλάξετε τη ρύθμιση του Print Screen προκειμένου το πάτημα του σχετικού πλήκτρου να ανοίγει το εργαλείο Snipping Tool, η Microsoft θα ορίσει αυτή τη συμπεριφορά ως προεπιλεγμένη στην επερχόμενη ενημερωμένη έκδοση KB5025310. Εάν έχετε προηγουμένως τροποποιήσει την επιλογή στις Ρυθμίσεις > Προσβασιμότητα > Πληκτρολόγιο, τότε τα Windows 11 θα διατηρήσουν τη ρύθμιση που επιλέξατε, αλλά για τη συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών, αυτό θα αλλάξει.

Το Print Screen πάντως χρειαζόταν πάντα μια ανανέωση, ειδικά για τους χρήστες πολλαπλών οθονών, καθώς καταγράφει όλες τις οθόνες, εκτός αν κρατάτε πατημένο το ALT + Print Screen για να πιάσετε το ενεργό παράθυρο αντ' αυτού. Πολλές εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών έχουν επίσης προσπαθήσει να αντικαταστήσουν τη λειτουργία του πλήκτρου με τη δική τους εφαρμογή με την πάροδο των ετών. Το OneDrive της ίδιας της Microsoft προσπαθεί να αποθηκεύσει στιγμιότυπα οθόνης που γίνονται με τη χρήση του Print Screen, το Dropbox προσπαθεί να κάνει το ίδιο πράγμα και εφαρμογές όπως το ShareX χρησιμοποιούν επίσης από προεπιλογή το Print Screen για τη λήψη στιγμιότυπων οθόνης.

Η επιλογή της Microsoft να θέσει ως προεπιλογή το Print Screen στο δικό της εργαλείο Snipping Tool μπορεί να εκπλήξει ή να εξοργίσει ορισμένους χρήστες των Windows 11, αλλά είναι εύκολο να αλλάξετε τη συμπεριφορά στην προηγούμενη κατάσταση και οι διαχειριστές θα πρέπει να είναι σε θέση να ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο αυτό μεταφέρεται στους τους επόμενους μήνες.

  • Like 7