Όπως είχαμε αναφέρει και πριν λίγους μήνες, αύριο τερματίζεται επίσημα η υποστήριξη των Windows 7 από την Microsoft, και αυτό σημαίνει ότι δεν θα προσφέρονται πλέον ενημερώσεις λογισμικού ή ενημερώσεις ασφαλείας και επιδιορθώσεις για bugs για τους εκατομμύρια χρήστες που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα που λανσαρίστηκε το 2009.  

Η επιτυχία των Windows 7 αποτέλεσε ορόσημο τόσο για το λειτουργικό σύστημα Windows της Microsoft όσο και γενικότερα για την πλατφόρμα PC και αγαπήθηκε τόσο από τους απλούς χρήστες όσο και από διαχειριστές την περασμένη δεκαετία, και όχι μόνο επειδή αντικατέστησε την κατά γενική ομολογία κακή και απαιτητική σε πόρους προηγούμενη έκδοση, Windows Vista.

Μάλιστα το λειτουργικό σύστημα είχε αφήσει τόσο ικανοποιημένους τους χρήστες, που δίκαια αγνόησαν τα Windows 8 όταν πρωτοεμφανίστηκαν, και μόνο όταν τα Windows 10 άρχισαν να ωριμάζουν (και το παλαιό hardware να δείχνει την ηλικία του) ξεκίνησε και η μετάβαση από τα αξιόπιστα και οικεία Windows 7 να γίνεται περισσότερο αισθητή στους αριθμούς. Όμως ακόμα και μετά την προειδοποίηση της Microsoft, ότι πρόκειται να τερματίσει την υποστήριξη τους, κάτι που βεβαίως βάζει σε κίνδυνο τους υπολογιστές τους, οι fans των Windows 7 αποδεικνύονται πεισματάρηδες, και παρόλο που πολλές επιχειρήσεις έχουν ήδη αναβαθμίσει τα συστήματα τους, υπάρχουν ακόμη αρκετοί χρήστες που δεν θέλουν να αλλάξουν το αγαπημένο τους λειτουργικό σύστημα. Αυτή την ώρα υπάρχουν περίπου 1,2 δισεκατομμύρια ενεργοί υπολογιστές με Windows, και κοντά στο 1 δισεκατομμύριο τρέχουν Windows 10 και οι υπόλοιποι Windows 7. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 200 εκατομμύρια υπολογιστές στον κόσμο σύντομα θα βασίζουν την λειτουργία τους σε λογισμικό που δεν υποστηρίζεται επίσημα, και που κατά πάσα πιθανότητα τα κενά ασφαλείας που θα ανακαλυφθούν, δεν θα διορθωθούν (εκτός και αν κάποιες εταιρείες ή χρήστες είναι πρόθυμοί να πληρώσουν για την παράταση της υποστήριξης).

end-of-support-ad.jpg.732980432dba85d3029388de2540c221.jpg

Σε κάθε περίπτωση, αύριο, 14 Ιανουαρίου του 2020, η Microsoft θα σταματήσει να υποστηρίζει τα Windows 7. «Η Microsoft δεσμεύτηκε να παρέχει 10 χρόνια υποστήριξης προϊόντων για τα Windows 7, όταν κυκλοφόρησαν στις 22 Οκτωβρίου 2009. Αυτή η περίοδος των 10 ετών έληξε και η Microsoft διέκοψε την υποστήριξη για τα Windows 7, ώστε να εστιάσει στις επενδύσεις για την υποστήριξη νεότερων τεχνολογιών και εκπληκτικών νέων εμπειριών. Η συγκεκριμένη ημέρα λήξης υπηρεσίας για τα Windows 7 ήταν η 14η Ιανουαρίου 2020. Δεν διατίθενται πλέον για το προϊόν βοήθεια και ενημερώσεις λογισμικού από το Windows Update που συμβάλλουν στην προστασία του υπολογιστή σας. Η Microsoft συνιστά να μετακινηθείτε στα Windows 10, για να μην χρειαστείτε κάποια υπηρεσία ή υποστήριξη που δεν είναι πλέον διαθέσιμη».

Στην επίσημη ιστοσελίδα υποστήριξης σχετικά με το «end-of-life» των Windows 7 επίσης διαβάζουμε: «Μετά από 10 χρόνια, η υποστήριξη για τα Windows 7 τερματίζεται στις 14 Ιανουαρίου 2020. Γνωρίζουμε ότι η αλλαγή είναι δύσκολη και γι’ αυτό είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε με προτάσεις για το μέλλον και για να απαντήσουμε σε ερωτήσεις σχετικά με τη λήξη της υποστήριξης».

«Μόλις λήξει η υποστήριξη για τα Windows 7 στις 14 Ιανουαρίου 2020, ο υπολογιστής σας θα συνεχίσει να λειτουργεί αλλά η Microsoft δεν θα παρέχει πλέον τα εξής:

  • Τεχνική υποστήριξη για τυχόν προβλήματα
  • Ενημερώσεις λογισμικού
  • Ενημερώσεις ασφαλείας ή επιδιορθώσεις»

«Αν και θα μπορείτε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας με Windows 7 χωρίς συνεχείς ενημερώσεις λογισμικού και ασφαλείας» λέει η Microsoft «ο υπολογιστής σας θα κινδυνεύει περισσότερο από το κακόβουλο λογισμικό και τους ιούς. Ο καλύτερος τρόπος να παραμείνετε ασφαλείς είναι με τα Windows 10».

Να αναφέρουμε ότι αύριο επίσης τερματίζεται και η υποστήριξη για τα λειτουργικά συστήματα Windows Server 2008 και Windows Server 2008 R2.

Microsoft

ZDNet

  • Like 4
  • Thanks 1
  • Sad 6