Το μεγαλύτερο στοίχημα της Microsoft από την εποχή των Windows 95, τα Windows 8 φιλοδοξούν να γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα στο PC και τα tablets και να μας προσφέρουν μια νέα εμπειρία χρήσης. Κλειδί στην προσπάθεια αυτή αποτελεί το Metro, το νέο γραφικό περιβάλλον που μπορεί να προορίζεται πρωτίστως για τα tablets, αλλά θέλει να παίξει κεντρικό ρόλο και στο desktop μας.

 

Εκφραστής μιας μεταβατικής περιόδου, τα Windows 8 έχουν «υβριδικό» χαρακτήρα, καθώς έρχονται με δύο διαφορετικά περιβάλλοντα χρήσης: το πρώτο είναι το γνωστό, «παραδοσιακό» desktop που όλοι ξέρουμε και έχουμε συνηθίσει από τα Windows 7 και το δεύτερο είναι το Metro. Σε αντίθεση όμως με ό,τι συμβαίνει, για παράδειγμα, στις διανομές Linux όπου ο χρήστης μπορεί να διαλέξει το GUI που θέλει να χρησιμοποιεί, στα Windows 8 η desktop έκδοση και το Metro λειτουργούν παράλληλα και συμπληρωματικά.

 

Στο βίντεο που ακολουθεί δοκιμάζουμε την Consumer Preview των Windows 8 σε έναν επιτραπέζιο υπολογιστή ώστε να διαπιστώσουμε κατά πόσο ο χειρισμός του Metro και η εναλλαγή του με την επιτραπέζια έκδοση είναι εύκολη και χρηστική χρησιμοποιώντας τον συνδυασμό ποντίκι / πληκτρολόγιο.