Δέκα χρόνια κράτησε η ανεξαρτησία της Cosmote, καθώς ο ΟΤΕ αποφάσισε χθες την πλήρη εξαγορά της με την απόκτηση του 33% της θυγατρικής αντί 3 δισ. ευρώ.

 

Το σχέδιο πλήρους εξαγοράς της Cosmote είχε δρομολογηθεί από το 2002, όταν η νορβηγική Telenor, συνεταίρος του ΟΤΕ από το 1997 με ποσοστό 30% στη θυγατρική, προχώρησε σε ρευστοποίηση της συμμετοχής της αποκομίζοντας υπερκέρδη. Τουλάχιστον τρεις διοικήσεις είχαν αποπειραθεί είτε να αποκτήσουν τον απόλυτο έλεγχο της θυγατρικής είτε να την απορροφήσουν, ωστόσο ο ΟΤΕ έφτασε το ποσοστό του μόνο ώς το επίπεδο της καταστατικής πλειονότητας (67%).

 

Χθες το Δ.Σ. του ΟΤΕ επιβεβαίωσε διά των ενεργειών του το δημοσίευμα της «Ε» ότι επίκειται η υποβολή δημόσιας προσφοράς για την απόκτηση του 33% της Cosmote. Πρωί πρωί με επιστολή του προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ο Οργανισμός γνωστοποίησε το «μάζεμα» της Cosmote, αναφέροντας ότι το Δ.Σ. θα συζητήσει για την «εξαγορά από την ΟΤΕ Α.Ε των μειοψηφικών μεριδίων της Cosmote και χρηματοδότηση της εξαγοράς». Η διαπραγμάτευση των μετοχών του ΟΤΕ και της Cosmote ανεστάλη μέχρι νεωτέρας.

 

Τι σημαίνει η εξαγορά

 

* Ο ΟΤΕ αναμένεται να δαπανήσει περίπου 3 δισ. ευρώ, καταφεύγοντας σε δανεισμό από κοινοπραξία τραπεζών, κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά την πιστοληπτική του ικανότητα. Αρχικά, θα συναφθεί ενδιάμεσο βραχυπρόθεσμο δάνειο τουλάχιστον 12μηνης διάρκειας που ακολούθως θα μετατραπεί σε μακροπρόθεσμο ομολογιακό, χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν θα είναι και μετατρέψιμο σε μετοχές του ΟΤΕ. Παράγοντες του Οργανισμού εκτιμούν, πάντως, πως ο Οργανισμός μπορεί να αντεπεξέλθει στο δανεισμό χωρίς σημαντικές επιβαρύνσεις.

 

**Ο δανεισμός για τις μειοψηφίες της Cosmote αντιστοιχεί στο 90% των ιδίων κεφαλαίων του ΟΤΕ (3,3 δισ. σήμερα) και στο 60% των ιδίων κεφαλαίων του ομίλου (5,1 δισ.). Επίσης, είναι σχεδόν ίσος με το διπλάσιο των εσόδων του ΟΤΕ του 2006 (1,6 δισ.).

 

* Ο πλήρης έλεγχος της Cosmote καθιστά την εταιρεία ως τον φορέα που θα επωμιστεί το κόστος επιδότησης για τη διατήρηση συνδρομητών του ΟΤΕ, οι οποίοι σήμερα εμφανίζουν έντονες τάσεις φυγής από τον Οργανισμό. Ως το τέλος του έτους ο ΟΤΕ θα έχει χάσει τουλάχιστον 250.000 συνδρομητές, με ό,τι αυτό σημαίνει στα έσοδα και τα κέρδη του. «Η Cosmote θα πρέπει να ανταγωνίζεται επί ίσοις όροις τη Vodafone και τη Wind», λένε στη θυγατρική, αφήνοντας να εννοηθεί πως για να συμψηφιστούν οι επιδοματικές πολιτικές η εταιρεία θα πρέπει να έχει αντισταθμιστικά ωφελήματα που θα προέλθουν από τη δραστηριότητα της σταθερής τηλεφωνίας.

 

* Ανοίγει ο δρόμος για την ενοποίηση των 4 διαφορετικών δικτύων λιανικής του ομίλου (καταστήματα ΟΤΕ, OTEShop, καταστήματα Cosmote, Γερμανός), με τη «Γερμανός» να μετεξελίσσεται σε «ναυαρχίδα» και... σούπερ μάνατζερ της εμπορικής πολιτικής. Ο Μιχ. Τσαμάζ, διευθύνων σύμβουλος της Cosmote, δήλωσε στους αναλυτές ότι επίκειται εξορθολογισμός του δικτύου στην Ελλάδα, κάτι που μεταφράζεται σε κλείσιμο καταστημάτων στα σημεία με επικαλύψεις. «Δεν θέλουμε να κάνουμε πλήρη ενοποίηση των εμπορικών δικτύων», διευκρίνισε.

 

* Ελοχεύει ο κίνδυνος μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς να δημιουργηθούν προβλήματα στη διαμόρφωση μιας επιθετικής τιμολογιακής πολιτικής λόγω του αυστηρού ρυθμιστικού ελέγχου του ΟΤΕ από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο στον όμιλο σήμερα ξορκίζουν το ενδεχόμενο απορρόφησης, αν και είναι διακαής πόθος.

 

* Μια εξαιρετικά δυναμική εταιρεία, όπως η Cosmote, κινδυνεύει να εμφανίσει ρυθμούς επιβράδυνσης και τάσεις αφομοίωσης από τη μητρική, κάτι που θα γίνει πλεονέκτημα των βασικών της ανταγωνιστών.

 

Αγνοια ως προς τους όρους της εξαγοράς δήλωνε χθες η MIG, κάτοχος του 15,5% του ΟΤΕ, επιφυλασσόμενη να τοποθετηθεί επί του θέματος μόλις λάβει το ενημερωτικό δελτίο.

 

Η διαδικασία

 

Το ενημερωτικό δελτίο για τη δημόσια προσφορά έχει ήδη προωθηθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Δ.Σ. της Cosmote, που αναμένεται να συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες και να ενημερώσει σχετικά τους εργαζόμενους. Οι ραγδαίες εξελίξεις έβγαλαν από το προσκήνιο τα αποτελέσματα 9μήνου της Cosmote, τα οποία ήταν μεν θετικά αλλά δεν φαίνεται να επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις αρκετών αναλυτών.

 

Ενημερώνοντας τους τελευταίους ο Μιχ. Τσαμάζ απέφυγε τις επίμονες ερωτήσεις για την εξαγορά. «Ανυπομονούμε και ξέρουμε ότι ανυπομονείτε. Το Δ.Σ. της Cosmote θα συνεδριάσει όταν λάβει την προσφορά του ΟΤΕ... θα κάνει μια πρόταση, την οποία οι μέτοχοι της μειοψηφίας θα δεχτούν ή θα απορρίψουν», σχολίασε. «Ο ΟΤΕ ποτέ δεν είπε πως θα προχωρήσει σε οργανική απορρόφηση της Cosmote... Ξέρουμε πως δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση», διευκρίνισε. Οσον αφορά την εμπορική πολιτική, τόνισε την ανάγκη παρουσίασης προγραμμάτων σταθερής-κινητής τηλεφωνίας με τη συνεργασία του ΟΤΕ.

 

Source.png Πηγή: Ελευθεροτυπία