H Adobe τελικά εγκατέλειψε την προσπάθεια να μεταφέρει τις εφαρμογές Flash στις συσκευές της Apple, μετά την απόφαση της τελευταίας να απαγορεύσει τη χρήση ενός application compiler που επιτελούσε αυτή τη λειτουργία, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

 

Σε σχόλιό του το οποίο αναρτήθηκε σε ιστολόγιο, ο Mike Chambers, στέλεχος της Adobe, ξεκαθαρίζει ότι η ανάπτυξη του compiler τερματίζεται, παρότι αρχικά είχε διαφημιστεί ως βασικό χαρακτηριστικό του CS5, ενώ παράλληλα παροτρύνει τους προγραμματιστές εφαρμογών να στραφούν στις ανταγωνιστικές συσκευές Android.

 

«Ο πρωταρχικός στόχος του Flash ανέκαθεν ήταν η διευκόλυνση της ανάπτυξης εφαρμογών οι οποίες μπορούν να μεταφερθούν σε πολλαπλές πλατφόρμες.

 

«Όμως, φαίνεται πως αυτό έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τους στόχους της Apple», συνεχίζει. «Επιχειρούν να προσαρτήσουν τους προγραμματιστές αποκλειστικά στη δική τους πλατφόρμα, περιορίζοντας τις επιλογές τους και δυσκολεύοντάς τους να προσεγγίσουν άλλες πλατφόρμες».

 

Ο Chambers πιστεύει ότι η πλατφόρμα Android αξίζει περισσότερης προσοχής: «Ευτυχώς, το iPhone δεν είναι η μόνη επιλογή. Τα τηλέφωνα που βασίζονται στην τεχνολογία Android σημειώνουν σημαντική επιτυχία, όπως φαίνεται από τις πωλήσεις των Motorola Droid και Nexus One, ενώ μέσα στη χρονιά προγραμματίζεται η κυκλοφορία μιας σειράς συσκευών tablet βασισμένων στην ίδια τεχνολογία.

 

«Συνεργαζόμαστε στενά με τη Google προκειμένου να μεταφέρουμε τόσο το Flash Player 10.1 όσο και το Adobe AIR 2.0 σε αυτές τις συσκευές και, μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά».

 

Εντωμεταξύ, η Apple απάντησε στις αιτιάσεις, καθιστώντας σαφές πως θεωρεί ότι το Flash δε θα βοηθήσει τις συσκευές της. Συγκεκριμένα, η Trudy Miller, εκπρόσωπος της εταιρίας, ανέφερε τα εξής: «Κάποιος συγχέει την πραγματικότητα: τα HTML5, CSS, JavaScript, και H.264 (τα οποία υποστηρίζονται από το iPhone και το iPad) αποτελούν ανοιχτές και ελεύθερες επιλογές, ενώ αντίθετα το Flash της Adobe είναι κλειστό και ιδιόκτητο».

 

Το κατά πόσο αυτή η απόφαση της Apple θα τη δικαιώσει, είναι κάτι που θα αποδειχτεί στην πορεία του χρόνου.

 

Link.png Site: techradar.com