Μέσα από την εκδήλωση MAX 2011 από την Adobe παρουσιάστηκε πριν από λίγες μέρες μια νέα τεχνολογία η οποία “κάνει θαύματα” σε θολωμένες εικόνες. Βασίζεται σε έναν αλγόριθμο που έχει αναπτύξει ο Jue Wang, ερευνητής επιστήμονας της Adobe.

 

Με την τεχνολογία αυτή φωτογραφίες οι οποίες είναι θολές, είτε περιέχουν γράμματα που φαίνονται απλά μπορούν να “καθαρίσουν” σε ελάχιστα μόλις βήματα και χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις επεξεργασίας εικόνων. Σύμφωνα με αναφορές ο αλγόριθμος φαίνεται να λειτουργεί ακόμη και σε χαμηλής ανάλυσης φωτογραφίες, τραβηγμένες από κινητό τηλέφωνο.

 

plaza1024x511.png

 

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μια εικόνα που περιέχει κείμενο και είναι θολωμένη σε σημείο που το κείμενο δεν είναι ευανάγνωστο. Το αποτέλεσμα είναι παραπάνω από εντυπωσιακό και δε δίνει καθόλου την αίσθηση ότι πρόκειται για φωτογραφία που αρχικά ήταν θολή.

 

deblurposter1024x672.png

 

Στα παραδείγματα φωτογραφιών της εταιρείες χρησιμοποιήθηκαν φωτογραφίες που “κουνήθηκαν” επίτηδες κατά τη λήψη τους, αλλά και καθαρές φωτογραφίες που θολώθηκαν τεχνητά για τις ανάγκες της παρουσίασης. Φυσικά ο αλγόριθμος δυσκολεύτηκε περισσότερο στην πρώτη περίπτωση σε αντίθεση με το τεχνητό blur.

 

Η τεχνολογία δεν είναι ακόμη τελειοποιημένη ενώ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ενσωματωθεί σε κάποια μελλοντική έκδοση του Adobe Photoshop.

 

 

Link.png Site: blogs.adobe.com