Υπό την αυξανόμενη πίεση από ρυθμιστικές αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ, οι Adobe και Figma ανακοίνωσαν πριν λίγο ότι και οι δύο εταιρείες τερματίζουν αμοιβαία τη συμφωνία συγχώνευσής τους.

Σύμφωνα με την αρχική ανακοίνωση, η Adobe θα εξαγόραζε την πλατφόρμα σχεδιασμού προϊόντων Figma έναντι 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ως αποτέλεσμα της ακύρωσης συμφωνίας, η Adobe θα υποχρεούται να καταβάλει στη Figma αποζημίωση ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε μετρητά. 

«Η Adobe και η Figma διαφωνούν έντονα με τα πρόσφατα ευρήματα των ρυθμιστικών αρχών, ωστόσο πιστεύουμε ότι είναι προς το καλύτερο συμφέρον και των δύο εταιρειών να συνεχίσουν ανεξάρτητη πορεία», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Adobe, Shantanu Narayen. «Ενώ η Adobe και η Figma είχαν κοινό όραμα να επαναπροσδιορίσουν από κοινού το μέλλον της δημιουργικότητας και της παραγωγικότητας, συνεχίζουμε να είμαστε σε καλή θέση για να αξιοποιήσουμε τις τεράστιες ευκαιρίες της αγοράς και την αποστολή μας να αλλάξουμε τον κόσμο μέσω εξατομικευμένων ψηφιακών εμπειριών», συμπλήρωσε. 

Οι ρυθμιστικές αρχές επικαλέστηκαν το μερίδιο αγοράς της Adobe στο λογισμικό σχεδίασης που πλησιάζει επίπεδα μονοπωλίου, ως αιτία για να αντιταχθούν στη συμφωνία. Με την εξαγορά της Figma, μιας ταχέως αναπτυσσόμενης πλατφόρμας σχεδίασης προϊόντων που είναι πλέον δημοφιλέστερη από την αντίπαλη εφαρμογή XD της Adobe, οι ρυθμιστικές αρχές ανησυχούσαν ότι η Adobe θα βλάψει την καινοτομία που θα μπορούσε να είχε συμβεί αν επιτρεπόταν στη Figma να αναπτυχθεί ανεξάρτητα.  

«Δεν είναι το αποτέλεσμα που είχαμε ελπίσει», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Figma, Dylan Field. «Παρά τις χιλιάδες ώρες που αφιερώσαμε σε συζητήσεις με ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο για να επισημάνουμε τις διαφορές μεταξύ των επιχειρήσεών μας, των προϊόντων μας και των αγορών που εξυπηρετούμε, δεν βλέπουμε πλέον μονοπάτι προς την έγκριση της συμφωνίας από τις ρυθμιστικές αρχές».

  • Like 3
  • Thanks 3