Η Adobe ανακοίνωσε ότι εξαγοράζει την Figma, μια δημοφιλή πλατφόρμα σχεδιασμού, έναντι περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά και μετοχές.

Οι πρώτες σχετικές φήμες για την τεράστια εξαγορά εμφανίστηκαν νωρίς το πρωί σήμερα, με την Adobe να το επισημοποιεί αργότερα με δελτίο τύπου. Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη στον κόσμο του design και του development, από τη στιγμή που η Figma ανταγωνίζεται έντονα τα τελευταία χρόνια το Adobe XD.

«Μαζί, η Adobe και η Figma θα επανασχεδιάσουν το μέλλον της δημιουργικότητας και της παραγωγικότητας, θα επιταχύνουν τη δημιουργικότητα στο διαδίκτυο, θα προωθήσουν το σχεδιασμό προϊόντων και θα εμπνεύσουν παγκόσμιες κοινότητες δημιουργών, σχεδιαστών και προγραμματιστών», υποστηρίζει η Adobe. «Η νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί θα έχει μια τεράστια ευκαιρία σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά αλλά και πολλές δυνατότητες να δημιουργήσει σημαντική αξία για τους πελάτες, τους μετόχους και τον κλάδο».

Η Figma ιδρύθηκε πριν από 10 χρόνια από τους Dylan Field και Evan Wallace και η πλατφόρμα συνεργατικού σχεδιασμού αποτελεί κλειδί για πολλές επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια. Χιλιάδες σχεδιαστές και προγραμματιστές στη Microsoft βασίζονται καθημερινά στο Figma για την κατασκευή του Office, των Windows και άλλων εφαρμογών της εταιρείας. Η πλατφόρμα χρησιμοποιείται σε τόσο μεγάλο βαθμό από τη Microsoft που η εξαγορά δοκιμάζει τη σχέση της εταιρείας με την Adobe, μια στενή συνεργασία που αναμενόμενα θα γίνει τώρα στενότερη.

Το Figma αφορά αποκλειστικά το web, κάτι που η Adobe και άλλοι ανταγωνιστές συναντούν προβλήματα στο να αφήσουν το αποτύπωμά τους. Η Adobe σχεδιάζει τώρα να συνδυάσει τη δική της κοινότητα με το Figma και είναι πιθανό αυτό να περιλαμβάνει τη σύνδεση προϊόντων και υπηρεσιών Figma με το Adobe Creative Suite σε κάποιο σημείο στο μέλλον.

Μέχρι τότε, δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή στο Figma .«Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να διαχειριζόμαστε τη Figma με τον τρόπο που πάντα διαχειριζόμασταν τη Figma - συνεχίζοντας να κάνουμε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι καλύτερο για την κοινότητά μας, την κουλτούρα μας και την επιχείρησή μας», εξηγεί ο Dylan Field, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Figma. «Η Adobe δεσμεύεται να διατηρήσει την αυτόνομη λειτουργία της Figma». Ο Field θα συνεχίσει να εκτελεί χρέη CEO και θα αναφέρεται στον πρόεδρο της Adobe, David Wadhwani.

Η Figma θέλει επίσης να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία της Adobe στους τομείς 3D, βίντεο, vector, imaging και γραμματοσειρών για να βελτιώσει σημαντικά το σχεδιασμό προϊόντων στο διαδίκτυο. Ο Field αναφέρει ότι η συνδυασμένη εταιρεία θα δημιουργήσει «νέα εργαλεία που θα δώσουν στους πελάτες τη δυνατότητα να σχεδιάζουν προϊόντα πιο γρήγορα και εύκολα».

Περισσότερα για τη σχέση των δύο εταιρειών και τα μελλοντικά τους σχέδια αναμένεται να μάθουμε στο Adobe Max, το ετήσιο συνέδριο της Adobe το οποίο φέτος θα διεξαχθεί το διάστημα 18-20 Οκτωβρίου. 
 

  • Like 1
  • Haha 3
  • Confused 1
  • Sad 3