Με τη διάθεση του «Photoshop on the web», oι χρήστες μπορούν πλέον να επεξεργάζονται, να μοιράζονται και να λαμβάνουν σχόλια για τις εργασίες τους στο Photoshop από οπουδήποτε στο διαδίκτυο και ανεξάρτητα από το αν ένα προϊόν της Adobe είναι εγκατεστημένο στον υπολογιστή ή στο tablet τους.

Όπως ανακοίνωσε η Adobe, η υπηρεσία Photoshop on the web «εξέρχεται» της δοκιμαστικής περιόδου (beta) ενώ ενσωματώνει και ορισμένες νέες και εύχρηστες λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης. Η Adobe παρουσίασε για πρώτη φορά την διαδικτυακή έκδοση της δημοφιλούς εφαρμογής Photoshop τον Δεκέμβριο του 2021. Σε πρώτη φάση, οι χρήστες μπορούσαν να μοιραστούν αρχεία *.psd ωστόσο αυτό ήταν δυνατόν μόνο στην περίπτωση που ο παραλήπτης είχε και εκείνος στον υπολογιστή του ένα αντίγραφο του Photoshop ή του Illustrator. Αυτό άλλαξε με την εισαγωγή του Creative Cloud, το οποίο επέτρεψε την κοινή χρήση χωρίς την ανάγκη εγκατάστασης του προϊόντος σε τοπικό επίπεδο. Η διαδικτυακή δοκιμαστική έκδοση του Photoshop πήγε την παραπάνω ιδέα ένα βήμα παραπέρα, ενσωματώνοντας βασικά εργαλεία επεξεργασίας στο διαδικτυακό περιβάλλον εργασίας (web UI), τα οποία είναι προσανατολισμένα στις «μικρές διορθώσεις και στη γρήγορη επεξεργασία» (ουσιαστικά εργασίες που χρειάζονται λιγότερο χρόνο να γίνουν από όσο κάνει το πρόγραμμα για να εκκινήσει). Η έκδοση που έγινε διαθέσιμη στα μέσα της εβδομάδας που μας πέρασε κάνει όλα αυτά που περιγράψαμε και πολλά άλλα.

«Με αυτή την κυκλοφορία ξεκινάμε εστιάζοντας κυρίως στις ανάγκες των δημιουργών που είναι νέοι στο Photoshop προσφέροντας μία περισσότερο απλοποιημένη εμπειρία χρήσης» έγραψε η Αντιπρόεδρος της Adobe, Pam Clark σε μια ανάρτηση της στο επίσημο blog της εταιρείας. «Φέραμε τις περισσότερες από τα συχνότερα χρησιμοποιούμενα εργαλεία του Photoshop στο διαδίκτυο και βελτιώσαμε την εμπειρία χρήσης, ώστε να διευκολύνουμε τους νεότερους χρήστες να περιηγηθούν στην εφαρμογή».

Οι χρήστες θα μπορούν επίσης να πειραματιστούν με δύο νέα εργαλεία που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, τα «Generative Fill» και «Generative Expand». Όπως υποδηλώνουν και οι ονομασίες, τα συγκεκριμένα εργαλεία σας «επιτρέπουν να προσθέσετε, να επεκτείνετε ή να αφαιρέσετε με μη καταστροφικό τρόπο περιεχόμενο από τις εικόνες σας και με την προοπτική, τον φωτισμό και το στυλ να ταιριάζουν μαγικά με την εικόνα σας» έγραψε στην ανάρτησή της η Pam Clark. Τα παραπάνω χαρακτηριστικά κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά ως μέρος του Firefly για την έκδοση desktop του Photoshop. Η Contextual Taskbar μεταφέρθηκε επίσης στη διαδικτυακή έκδοση από την έκδοση desktop του Photoshop. To συγκεκριμένο επί της οθόνης μενού παρατηρεί τη ροή εργασίας του χρήστη και προτείνει σχετικά επόμενα βήματα. Ορισμένα εργαλεία δεν έχουν ακόμη μεταφερθεί στην διαδικτυακή έκδοση, όπως είναι τα εργαλεία patch και pen, η υποστήριξη για smart objects και το polygonal lasso ωστόσο η εταιρεία λέει πως πρόκειται να προστεθούν με μελλοντικές ενημερώσεις της διαδικτυακής έκδοσης.