Το πρωί της 1ης Ιουνίου η Oracle ανακοίνωσε πως υποβάλλει τον κώδικα του OpenOffice.org στο Εκκολαπτήριο του Apache Software Foundation. Σύμφωνα με δήλωση του Luke Kowalski, αντιπροέδρου του τμήματος Εταιρικής Αρχιτεκτονικής της Oracle, η παραχώρηση του OpenOffice.org στο ίδρυμα Apache θα προσδώσει στο project «μία ώριμη, ανοικτή και καλώς εδραιωμένη υποδομή ώστε να εξασφαλιστεί η μελλοντική του ανάπτυξη με τη συμβολή και συνεργασία τόσο εταιρειών όσο και ανεξάρτητων εθελοντών».

 

Σχετική ανακοίνωση υπήρξε και από την IBM, με το στέλεχος της εταιρείας Kevin Cavanaugh να δηλώνει την υποστήριξη της IBM στη διαδικασία «εκκόλαψης». Αξίζει να σημειωθεί πως ο Kevin Cavanaugh άσκησε στο παρελθόν πιέσεις ώστε η Oracle να απελευθερώσει το OpenOffice όταν κάτεστη σαφές ότι η Oracle δεν επρόκειτο να αφιερώσει πόρους στο project. Επίσης, το ενδιαφέρον της εταιρείας στην εξέλιξη αυτή ενδέχεται να συνδέεται και με το γεγονός ότι η σουίτα γραφείου Lotus Symphony της ΙΒΜ βασίζεται κατά ένα μεγάλο μέρος στον κώδικα του OpenOffice.

 

Εκ μέρους Apache, ο πρόεδρος του ιδρύματος Jim Jagielski δήλωσε πως η υποβολή του κώδικα του OpenOffice.org είναι ένδειξη της επιτυχημένης πορείας του «Εκκολλαπτηρίου» στην εκκόλαψη εδραιωμένων και αξιοσέβαστων projects όπως τα Apache SpamAssassin και Apache Subversion.

 

Η Oracle, που είχε αποκτήσει το OpenOffice.org μέσω της εξαγοράς της Sun Microsystems, προσπάθησε να εκμεταλλευτεί εμπορικά τη σουίτα, κυκλοφορώντας μία εμπορική της έκδοση με το όνομα "Oracle Open Office" και ανακοινώνοντας σχέδια για μία cloud έκδοση με όνομα "Oracle Cloud Office". Το μειωμένο ενδιαφέρον της αγοράς όμως την οδήγησε στην εγκατάλειψη αμφότερων των προσπαθειών. Επίσης, είχε προηγηθεί ρήξη της εταιρείας με συμβάλλοντα μέλη της κοινότητας του OpenOffice.org, ορισμένα από τα οποία αποσχίστηκαν για να δημιουργήσουν ένα παράγωγο project με όνομα LibreOffice και ένα ίδρυμα γύρω από αυτό, το Document Foundation.

 

Στο επίσημο blog του, το Document Foundation χαιρετίζει την κίνηση της Oracle, εκφράζοντας όμως και κάποιες επιφυλάξεις σχετικά με τη διαφορά δεδηλωμένων στόχων, θεμάτων αδειών χρήσης και κανόνων συμμετοχής που διέπουν την κοινότητα Apache και των υφιστάμενων κοινοτήτων των projects LibreOffice και OpenOffice.org. Παρ' όλα αυτά, το Document Foundation φέρεται πρόθυμο να ξεκινήσει συνομιλίες με το Apache Software Foundation για την επίτευξη συνεργασίας.

 

 

Link.png Site: Computerworld

Link.png Site: Παλαιότερη σχετική είδηση στο Insomnia