Η επερχόμενη έκδοση 3 της γνωστής δωρεάν και open-source σουίτας εφαρμογών γραφείου, OpenOffic, έφτασε σε δοκιμαστική έκδοση 3 και ο καθένας μπορεί να την κατεβάσει. Η νέα έκδοση περιλαμβάνει νέες λειτουργίες και δυνατότητες που αναμένεται να ξεχωρίσουν. Η πιο εμφανής διαφορά είναι το νέο Start Center, η κεντρική εφαρμογή που πλέον συνδέει όλες τις υπόλοιπες σε μία ενιαία οθόνη έναρξης. Με πρώτη ματιά βλέπουμε και το νέο και καλοδουλεμένο σετ εικονιδίων ενώ στην μπάρα κατάστασης (status bar) υπάρχει ένα νέο εργαλείο ζουμ. Με μία πιο προσεκτική ματιά μπορούμε να δούμε πολλές ακόμα νέες λειτουργίες.

 

Περισσότερες υπολογιστικές δυνατότητες για το Calc, καθώς και παράλληλη εργασία μέσω της διαμοίρασης workbook. Ο μέγιστος αριθμός στηλών έχει αυξηθεί στις 1024. Βελτιωμένες δυνατότητες σημειώσεων υπάρχουν στον Writer με πρώτη την υποστήριξη των αρχείων του Microsoft Office 2007 καθώς και η λειτουργία παρουσίασης πολλαπλών σελίδων κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του εγγράφου. Επιπλέον προστέθηκαν λειτουργίες και βελτιώσεις στα διαγράμματα του Chart, του Draw και του Impress.

 

Το OpenOffice.org 3.0 θα υποστηρίζει το ανερχόμενο ανοιχτό πρότυπο OpenDocument Format (ODF) 1.2, ενώ η έκδοση για Mac θα υποστηρίζει και αρχεία Microsoft Office 2008 για Mac. Η υποστήριξη των αρχείων του νέου Office γίνεται και για ανάγνωση και για εγγραφή. Επιπλέον, αυτή είνα η πρώτη έκδοση για Mac που θα υποστηρίζει το νέο Aqua look της εφαρμογής που θα ταιριάζει περισσότερο με το περιβάλλον του Mac OS X, ενώ θα εισάγει και μερικές δυνατότητες VBA στην πλατφόρμα της Apple.

 

Source.png Πηγή: digitalnews.gr

File.png Download: OpenOffice.org 3.0 Beta 3