Σε μία εκδήλωση που πραγματοποίησε, η Tesla του Elon Musk ανακοίνωσε το νέο Model X, αποδεικνύοντας ότι οι μπαταρίες και ο τύπος SUV στα αυτοκίνητα μπορούν να συνδυαστούν, και μάλιστα εξαιρετικά καλά.

Στην εκδήλωση, ο Elon Musk παρουσίασε πολλές λεπτομέρειες για το νέο Model X, από το ότι πιάνει τα 0-100km/h μέσα σε 3,2 δευτερόλεπτα και έχει τελική 250χλμ/ω, έως στις Falcon Wing πόρτες που διαθέτει και το ειδικό φίλτρο, που θα μπορούσε να σώσει τους επιβάτες του οχήματος από… βιολογικό πόλεμο (και όμως υπάρχει… κουμπί για Bioweapon Defence mode). Επίσης ανακοίνωσε ότι είναι το ασφαλέστερο SUV που έχει κατασκευαστεί ποτέ στον πλανήτη.

 

Αρχικά, το Model X θα κυκλοφορήσει στην έκδοση P90D Signature Edition με τιμή $132000 και την P90D Founder Edition που θα στοιχίζει $142000. Θα κυκλοφορήσει ωστόσο και σε έκδοση 90D που θα είναι οικονομικότερη. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, ξεκινώντας από την ασφάλεια.

 

Σύμφωνα με τον Elon Musk, ο οποίος παρουσίασε φωτογραφίες και συγκριτικούς πίνακες με ανταγωνιστικά προϊόντα, το Tesla Model X είναι το ασφαλέστερο αυτοκίνητο στον κόσμο, λέγοντας πως σε μία σύγκρουση υψηλής ταχύτητας, οι επιβάτες έχουν πιθανότητες 93,5% να μην τραυματιστούν σοβαρά.

 


gallery_286955_2503_35305.jpg

 


Η ενεργητική ασφάλεια (Active Safety) παίζει πολύ μεγάλο ρόλο σε αυτό, αφού υποστηρίζονται τεχνολογίες όπως οι Automatic Emergency Braking (που λειτουργεί ακόμα και σε υψηλές ταχύτητες, μία πρωτιά για την εταιρεία) και Side Collision Avoidance.

 

Το SUV άλλωστε εξοπλίζεται με κάμερες, ραντάρ και 360° σόναρ για να προσφέρει χαρακτηριστικά αυτόματου πιλότου (η εταιρεία μέσω αναβάθμισης του λογισμικού σύντομα θα προσφέρει και λειτουργία Autoparking).

 


gallery_286955_2503_11102.jpg

 


Στον τομέα της ασφάλειας, η εταιρεία επίσης έχει συμπεριλάβει αληθινά HEPA φίλτρα στο αυτοκίνητο, που είναι 10 φορές μεγαλύτερα και πολύ πιο αποτελεσματικά από αυτά που υπάρχουν στα κοινά αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα στο εσωτερικό του αυτοκινήτου να κυκλοφορεί αέρας, παρόμοιος με αυτόν που υπάρχει στις εντατικές μονάδες νοσοκομείων!

 


gallery_286955_2503_21046.jpg

 


Ένα ακόμη σημείο που στάθηκε ο Elon Musk κατά την διάρκεια της παρουσίασης ήταν οι δύο πίσω πόρτες του οχήματος, που ανοίγουν προς τα πάνω και έχουν την ονομασία Falcon Wing Doors. Χάρη στον συγκεκριμένο μηχανισμό στις πόρτες, ακόμα και αν το αυτοκίνητο βρίσκεται ανάμεσα από άλλα δύο αυτοκίνητα, με περιθώρια μόλις 30 εκατοστών, η πρόσβαση στο εσωτερικό δεν είναι απαγορευτική για τον οδηγό του. Εντωμεταξύ, οι μπροστινές πόρτες ανοίγουν αυτόματα μόλις ο κάτοχος του αυτοκινήτου πλησιάσει σε ορισμένη απόσταση.

 


gallery_286955_2503_764049.gif

 


Το SUV της Tesla μπορεί να μεταφέρει άνετα 7 επιβάτες και τις αποσκευές τους, καθώς και να “τραβήξει” ένα trailer βάρους δυόμιση τόνων χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Όσον αφορά στην αυτονομία, χάρη στις μπαταρίες 90kWh που διαθέτει, επιδεικνύει αυτονομία –η έκδοση Signature- 400 περίπου χιλιομέτρων με μία φόρτιση.

 

https://www.youtube.com/watch?v=RUz_EXSmp9w

 

Link.png Site: Engadget