Μια ομάδα ακτιβιστών στο Σαν Φρανσίσκο έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία για να επηρεάσει τη λειτουργία των υπηρεσιών ρομποταξί, όπως της Cruise και της Waymo, τοποθετώντας κώνους κυκλοφορίας στα καπό των οχημάτων χωρίς οδηγό.

Η ενέργεια, που ονομάστηκε "Εβδομάδα του κώνου", έχει στόχο τη διαμαρτυρία για την επέκταση των στόλων ρομποταξί στην πόλη, οι οποίοι, σύμφωνα με τους ακτιβιστές, προκαλούν κυκλοφοριακά προβλήματα, κινδύνους για την ασφάλεια και παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής.

Η διαμαρτυρία συμπίπτει με την ακρόαση από την Επιτροπή Δημόσιων Υπηρεσιών της Καλιφόρνια (CPUC), η οποία πιθανότατα θα εγκρίνει την επέκταση της εγκατάστασης αυτόνομων υπηρεσιών επιβατικών οχημάτων της Cruise και της Waymo στο Σαν Φρανσίσκο στις 13 Ιουλίου. Η CPUC είναι ο οργανισμός που χορηγεί στις εταιρείες την άδεια να χρεώνουν ναύλους για τις υπηρεσίες ρομποτάξι τους, κάτι που θεωρείται βασικό βήμα για την κλιμάκωση των δραστηριοτήτων τους.

Οι ακτιβιστές, οι οποίοι αυτοαποκαλούνται Safe Street Rebel, ισχυρίζονται ότι τα ρομποταξί εμποδίζουν τα λεωφορεία, τα οχήματα έκτακτης ανάγκης και την καθημερινή κυκλοφορία και ότι έχουν σκοτώσει στο παρελθόν έναν άνθρωπο και έναν σκύλο. Κατηγορούν επίσης τις εταιρείες ότι συνεργάζονται με την αστυνομία για να καταγράφουν τους πάντες χωρίς τη συγκατάθεσή τους και ότι δίνουν προτεραιότητα στους δρόμους με επίκεντρο το αυτοκίνητο έναντι των ανθρώπων και των μέσων μεταφοράς. Δηλώνουν ακόμα ότι δεν συναινούν στο να γίνουν πειραματόζωα για την τεχνολογία AV που βρίσκεται σε εξέλιξη και καλούν και άλλους να προχωρήσουν σε παρόμοιες ενέργειες.

Η Cruise και η Waymo απάντησαν στη “φάρσα” κάνοντας λόγο για βανδαλισμό και μη ασφαλή συμπεριφορά, τονίζοντας τα ιστορικά τους στοιχεία για την ασφάλεια και τα κοινωνικά οφέλη. Η Cruise δήλωσε ότι ο στόλος της παρέχει δωρεάν μετακινήσεις σε εργαζόμενους σε υπηρεσίες αργά τη νύχτα, παραδίδει γεύματα σε ανθρώπους που τα χρειάζονται και ανακτά τα απορρίμματα τροφίμων από τοπικές επιχειρήσεις. Η Waymo δήλωσε ότι τα οχήματά της διαθέτουν αισθητήρες που μπορούν να ανιχνεύσουν κώνους και άλλα εμπόδια και ότι θα ενημερώσει τις αρχές επιβολής του νόμου για τυχόν παρεμβολές.

Η CPUC δεν φαίνεται να επηρεάζεται από τη διαφωνία, καθώς έχει δηλώσει ότι θα εγκρίνει την έγκριση του προγράμματος και για τις δύο εταιρείες, επικαλούμενη την υποστήριξη άλλων ενδιαφερόμενων φορέων, όπως εκλεγμένων αξιωματούχων, υποστηρικτών της προσβασιμότητας, ομάδων του κλάδου της τεχνολογίας και οργανώσεων επιχειρήσεων και οικονομικής ανάπτυξης. Η υπηρεσία δήλωσε ότι δεν αναμένει σημαντικούς κινδύνους για την ασφάλεια από τις προτεινόμενες υπηρεσίες της Cruise ή της Waymo.
 

  • Like 1
  • Thanks 1
  • Confused 1